Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko prožilo jarní sobotu. Na řadě míst padly teplotní rekordy

Jaro
Jaro
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Česko zažilo v krátké době už několikátý neobvykle teplý den. Teploty šplhaly v průměru k 13 až 18 stupňům Celsia, na jihu Moravy až k 20 stupňům. Na to pravé jaro si ale ještě budeme muset počkat.

Teplotní rekord pro 4. března padl na 22 stanicích měřících 30 a více let, většina z nich byla na východě a jihovýchodě Moravy. Maximum meteorologové zaznamenali v Dyjákovicích na Znojemsku, kde bylo 20,4 stupně. Tamní stanice měří teplotu 25 let a dosavadní rekord z roku 1989 byl překonán o 0,7 stupně, uvedli meteorologové na svém webu.

Teplo ale nebylo jen v nížinách. Například na horských stanicích na Šumavě dosahovala teplota k 11 až 16 stupňům a v 1000 metrech nad mořem bylo kolem 13 stupňů.

Naposledy meteorologové přepisovali teplotní rekordy v pondělí, kdy byly překročeny na 20 stanicích s minimálně třicetiletou dobou měření. Na většině území v tento den vystupovala teplota na deset až 15 stupňů Celsia, v Karviné, kde bylo nejtepleji - 17,7 stupně. V únoru bylo podobně teplo i v předchozím týdnu ve čtvrtek. Teplotní rekordy pro 23. únor byly vyrovnány či překročeny na 12 ze 144 stanic měřících 30 a více let. Vůbec nejvyšší teplotu meteorologové naměřili v Českých Budějovicích - Rožnově, kde bylo 17,6 stupně.

V neděli už zřejmě bude chladněji, podle předpovědi bude totiž v noci přes Česko přecházet studená fronta.

Následující čtyři týdny by se obecně měly vyznačovat průměrnými teplotami, přičemž jako teplotně nadprůměrný by se mohl zařadit pouze týden třetí (20. - 26. 3.). Maximální denní teploty očekáváme v prvních dvou týdnech kolem 8 °C, ve druhém a čtvrtém týdnu už potom zhruba kolem 11 °C, uvedlo meteocentrum.cz. Jednotlivé dny se ale od těchto hodnot mohou pochopitelně i poměrně výrazně lišit (teplotních rekordy rozhodně vyloučit nelze), neboť teploty budou silně záviset také na oblačnosti a srážkách.

Témata:  počasí teplotní rekordy jaro

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy