Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za pár dní začíná kalendářní jaro. Jaké nás čeká počasí?

Zámek Lednice, jaro
Zámek Lednice, jaro
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V úterý 21. března začíná dle kalendáře jaro. Období od 20. března do 16. dubna 2017 bude teplotně nadprůměrné až průměrné, uvedl dnes chmi.cz v dlouhodobém výhledu počasí.

První týden bude teplotně nadprůměrný, maximální denní teploty vzduchu se budou pohybovat většinou kolem 13 °C. Minimální noční teploty budou klesat na 7 až 3 °C, v závěru týdne bude kolem 0 °C.

V dalších dvou týdnech by se průměrné teploty měly dostat blíže k normálu a jednotlivé týdny by měly být teplotně slabě nadprůměrné až průměrné. Poslední týden období se jeví jako slabě nadprůměrný, průměrná týdenní maximální teplota vzduchu by se měla pohybovat v rámci Česka kolem 14 °C a průměrná týdenní minimální teplota kolem 3 °C.

"Srážkově očekáváme období průměrné až podprůměrné. Nejvíce srážek by mohlo spadnout v týdnu od 27. března do 2. dubna s průměrným úhrnem kolem 12 mm, týden jako celek by měl být srážkově průměrný. V ostatních týdnech by úhrny měly dosahovat kolem 7 mm a měly by být srážkově průměrné až podprůměrné," uvedli meteorologové.

Předpověď na příští týden

Pondělí (00-24):Zpočátku zataženo až oblačno, místy občasný déšť, zejména na severu území. Během dne ustávání srážek a místy ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s bude slábnout a měnit se na jihozápadní.

Úterý (00-24):Zpočátku oblačno až polojasno, od severozápadu až zataženo, ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C, ve východní polovině území místy až 17 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s bude k večeru slábnout.

Středa (00-24):Oblačno až zataženo, na většině území občas déšť nebo přeháňky, na severu nad 1000 m přechodně srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C, v Čechách na západě až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, na východě místy až 15 °C. Zpočátku slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, postupně mírný severovýchodní až východní 3 až 7 m/s.

Čtvrtek (00-24):Zpočátku zataženo až oblačno, ve východní polovině území místy, jinde jen ojediněle déšť. Během dne od západu ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C. Mírný východní vítr 2 až 6 m/s, postupně slabý proměnlivý 1 až 4 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Převážně polojasno, ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty v pátek 6 až 2 °C, postupně +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 15 °C.

Témata:  počasí jaro

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy