Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nad Českem se objevil unikátní úkaz: Nadoblačný blesk elf

Nadoblačný blesk elf
Nadoblačný blesk elf
Foto: Martin Popek

Praha - Pozorovatel Ústavu fyziky atmosféry Martin Popek vyfotil nad Českem nadoblačný blesk nazývaný elf. Vzácný úkaz, který se projevuje jako slabá zploštělá záře, se objevil 2. dubna.

Blesk byl patrný tisícinu sekundy a měřil mezi 300 až 400 kilometry. Nadoblačné blesky jsou extrémně krátkou dobu trvající elektrické výboje, které vznikají vysoko nad místy, kde mohou lidé blesky běžně pozorovat. Vzniká asi 100 kilometrů nad povrchem Země, tedy v ionosféře.

Existenci nadoblačných blesků předpověděl fyzik Charles Wilson roku 1925, první snímek ale vznikl až o 64 let později, a to náhodně. Od té doby byly pořízeny tisíce dalších fotografií, nad Českem jej poprvé vyfotil až Popek.

Název elf pochází z anglické zkratky ELVE. Řada blesků se jmenuje po pohádkových bytostech severského původu, existují například i skřítci a trollové. Podle informací na webu České astronomické společnosti byly první nadoblačné blesky letošního roku spatřeny nad střední Evropou 9. března. Šlo o dvě skupiny rudých skřítků nad Rakouskem.

Kromě nadoblačného blesku byly nad Českem v prvním dubnovém týdnu vidět také polární záře, uvedla Česká televize.

Témata:  bouřky vědci počasí blesk

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy