Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příští týden teploty spadnou, oteplí se až v květnu

Počasí
Počasí
Foto: Pixabay

Praha - I příští týden bude v Česku dominovat chladné počasí s deštěm. Oteplí se až na počátku května, kdy ubude i deště. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Průměrná teplota přes den se bude v následujícím týdnu pohybovat kolem 11 stupňů Celsia. V noci se ochladí zhruba na dva stupně. "Následně očekáváme oteplení, takže následující tři týdny by měly mít výrazně vyšší teploty vzduchu než jsou v současnosti," uvádí předpověď. Platit by to podle ní mělo zejména v období od 8. do 14. května.

Kromě chladného počasí očekávají meteorologové příští týden také vydatné srážky. "V dalších týdnech se celkové úhrny srážek budou pravděpodobně pohybovat v blízkosti normálních hodnot pro danou roční dobu," dává naději předpověď.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 24. dubna do 21. května je 12,6 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2000, kdy průměr činil 16,5 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr meteorologové zaznamenali v roce 1980, a to 7,8 stupně Celsia.

Předpověď na neděli (00-24):V noci proměnlivá oblačnost, místy, zejména na horách, přeháňky,v polohách nad 400 m smíšené nebo sněhové. Přes den proměnliváoblačnost, na většině území dešťové nebo smíšené přeháňky, ránonad 400 m, přes den nad 600 m sněhové. Večer od západu ustávánípřeháňkové činnosti a částečné ubývání oblačnosti. Nejnižší nočníteploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, v 1000 mna horách kolem -1 °C. V noci mírný severozápadní až západní vítr3 až 7 m/s, k ránu místy s nárazy kolem 15 m/s. Přes den čerstvýseverozápadní vítr 4 až 9 m/s s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem20 m/s (70 km/h), bude k večeru slábnout.

Předpověď na pondělí (00-24):Polojasno až skoro jasno, v severovýchodní polovině území přechodněaž oblačno. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denníteploty 11 až 15 °C, na severu a severovýchodě území kolem 10 °C.Zpočátku slabý, postupně mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):Polojasno, postupně od západu přibývání oblačnosti a místy déšť nebopřeháňky, v Čechách později srážky četnější. Nejnižší noční teploty6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C, na jihovýchodě Moravyaž 18 °C. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Zataženo až oblačno, na východě Moravy zpočátku místy, jindena většině území déšť nebo přeháňky. Ojediněle srážky vydatné.V Čechách nad 800 m postupně srážky sněhové. Nejnižší noční teploty8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, na východě Moravyaž 15 °C. Mírný severozápadní, na Moravě a ve Slezsku zpočátku jižnívítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Převážně zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky. Ojediněle,zejména na Moravě a ve Slezsku srážky vydatné. V Čechách od 700 m,na Moravě a ve Slezsku od 1000 m srážky sněhové. Nejnižší nočníteploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Mírný severnívítr 3 až 7 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Zpočátku převážně zataženo, občas déšť nebo přeháňky. Na Moravě a veSlezsku ojediněle srážky vydatné. Od vyšších poloh srážky sněhové.Postupně oblačno, přechodně až polojasno a místy déšť nebo přeháňky,na horách srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C, ojedinělepři zmenšené oblačnosti až -2 °C. Nejvyšší denní teploty zpočátku6 až 10 °C, postupně 9 až 13 °C.

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy