Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Že už bylo deště dost? Kdepak. Česko se stále potýká se suchem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Půdní sucho v Česku stále trvá, ačkoli bylo jaro prozatím dosti chladné a deštivé. Ani to podle odborníků ale nestačilo, aby se zásoby podzemní vody doplnily.

Zhoršená situace je mezi Prahou, Plzní, na Lounsku, Žatecku a v Podkrušnohoří, lokální nedostatek vláhy trvá na severovýchodě republiky. Dobře je na tom díky srážkám Šumava a horské oblasti na severu, vyplývá z mapy Českého hydrometeorologického ústavu.

"Klesající trend u hladin podzemních vod je dlouhodobý a jedno normálnější jaro to nemůže změnit," řekl ČTK ředitel Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka Mark Rieder. Přestože podzemní vody ubývá, na akutní nedostatek vody jako loni to však podle něho zatím nevypadá, protože vodní nádrže jsou v celé České republice doplněny.

Podle serveru Intersucho se od začátku minulého týdne situace v zásobení půdní vláhou zhoršila a v některých regionech se začíná projevovat mírné až výrazné sucho.

Podle klimatologa Miroslava Trnky z Mendelovy univerzity v Brně odčerpává vodu z krajiny již vegetace, která se rozbujela dříve než obvykle. "To je také důvod, proč zřídka dochází k zásadnímu doplňování zdrojů podzemní vody, protože v povrchové vrstvě se velká část srážek zadrží a následně je odčerpána kořeny rostlin," komentoval.

Oblasti, které se obvykle potýkají se suchem, jako jižní a střední Morava, podle Trnky ale mají zásoby vody doplněny. Problémy očekává spíše v jižních a středních Čechách a v Moravskoslezském kraji.

"Ono to sice působí, že chladno je, ale nesmíme zaměňovat pojmy s dojmy. Všechny čtyři uplynulé měsíce byly teplotně nadprůměrné, ačkoli se to pod dojmem několika studených epizod nezdá," doplnil mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák. Ani poslední výhledy meteorologů neslibují výraznější zlepšení. Postupně mají teploty stoupat a ani do konce května by výrazně pršet nemělo.

Na většině řek zůstávají hladiny řek podprůměrné

Stavy řek jsou na většině území pod průměrem pro tuto část roku - a na horním toku řeky Moravice je dokonce evidováno historické minimum. Velmi nízká hladina vody je však i na velkých tocích v Čechách - dolní Vltava i Labe kolem Ústí nad Labem. Ty sice nejsou na minimech pro tuto část roku, ale jsou jim relatvně blízko. A vzhledem k tomu, že třeba dolní Labe odvodňuje většinu Čech, ukazuje se, že stav vody není nijak zvlášť uspokojivý, uvedlo meteocentrum.cz.

Poslední deště zlepšily situaci na části území, a to právě východní Čechy, Českomoravské vrchovina, a částečně i jižní Čechy, kde ale zůstává situace poměrně neuspokojivá. Ale i toto zlepšení je jen dočasné. Řeky v ČR jsou na nízkých stavech dlouhodobě, i vlivem suchého loňského roku, který se ještě nyní projevuje v nižším stavu podzemních vod. Předpověď na další dny ukazuje slunečné a bezesrážkové počasí, takže hladiny řek budou dál klesat.

Květen je obecně ještě měsíc, kdy je v řekách vody dost, takže i podprůměrný stav vody pro tuto část roku je větší množství, než bývá např. na konci léta. Pokud ale budou další týdny a měsíce suché, znovu může nastat problém s nízkými stavy vody, podobně jako vloni. Pozor by si opět měli dát třeba vodáci, výběr sjízdných řek bude dost možná opět omezený.

Témata:  počasí sucho voda

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy