reklama

Britští experti očekávají, že letošní léto bude nejteplejší za posledních 40 let. Už nyní teploty v některých částech Evropy hravě překonávají dvacetistupňovou hranici a mohly by překonat rok 1976, kdy se teploty v létě držely 15 dní nad hranicí 30 stupňů Celsia.

Rakouský portál tvrdí, že následující tři měsíce budou teploty v Evropě s největší pravděpodobností nadprůměrné. Ve střední Evropě tak můžeme očekávat relativně rychlý nástup léta, které by mělo být co do vysokých teplot velmi intenzivní.

Chladnějšího počasí bychom si tak měli užít v průběhu května, kdy k nám proudí závan severního vzduchu. V červnu se začne pozvolna oteplovat, to pracé léto ale nastoupí až v červenci. Počasí by nás mělo překvapit v podobě teplotních rekordů, které budou střídat dny s průměrnou teplotou.

Horké léto očekávají i Američané. Severozápad USA a Kalifornie se děsí abnormálního sucha, jih a centrální oblasti se připravují na deště a bouřky. Podle portálu Accuweather.com by mělo udeřit horké léto už v červnu a další letní měsíce bude scénář pokračovat.

Podle amerického Národního úřadu pro ovzduší a oceány zažil svět nejteplejší březen, únor i leden v historii měření. Obdobná situace by tak mohla nastat i v dalších měsících. Podle meteoroložky Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress k nárůstu teploty přispěl jednak jev El Niňo, který má v určitých letech za následek změny proudění větru a tím velký vliv na počasí na celé Zemi a samozřejmě i globální změny klimatu způsobené člověkem. "K nárůstu teploty zřejmě bude v důsledku vlivu člověka docházet i nadále," upozornila server EuroZprávy.cz Honsová.