Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příští týden budou ničivá vedra pokračovat. Kdy se ochladí?

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Do konce srpna se postupně ochladí, budou se ale střídat horké a chladné dny. Příští týden však budou teploty stále ještě šplhat nad 30 stupňů.

Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z krátkodobé předpovědi. Objem srážek se bude celkově držet na dlouhodobém průměru, mezi jednotlivými regiony však budou podle meteorologů velké rozdíly.

Týdenní průměry denních teplot se od příštího týdne do přelomu srpna a září sníží postupně ze zhruba 25 stupňů na 21 stupňů. "Zejména zpočátku bude cirkulace nad střední Evropou výraznější, takže musíme počítat s četnějším střídáním teplých a chladných dní," uvedli pracovníci ČHMÚ.

Příští týden ještě přinese tropické třicítky, a to především na Moravě a ve Slezsku. V úterý se rtuť může podle předpovědi ústavu dostat až na 32 stupňů Celsia a ve čtvrtek na 33 stupňů. Čtvrteční teploty v Čechách a na Moravě se ale budou značně lišit. Vedra nad 30 stupňů platí pro východ republiky, zatímco na západě Česka bude místy jen 16 stupňů.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až zataženo, během dne na severozápadě Čech přechodně i polojasno. Na Moravě, ve Slezsku a v jižních Čechách občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky, jinde jen ojediněle přeháňky. Večer v Čechách od západu vyjasňování. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C, na Moravě a ve Slezsku 20 až 16 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C, v 1000 m na horách kolem 14 °C. Mírný severozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s se během dne bude měnit na severní až severovýchodní, večer bude v Čechách slábnout.

Předpověď na pondělí (00-24):Polojasno až skoro jasno. V noci zpočátku na jihu Čech, na Moravě a ve Slezsku oblačno až zataženo a místy déšť. Ráno v Čechách ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C, na Moravě a ve Slezsku 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na východní až jihovýchodní.

Předpověď na úterý (00-24):Jasno až polojasno, postupně v Čechách od západu přibývání oblačnosti a později na západě místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 28 až 32 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, odpoledne na jižní Moravě a Vysočině místy s nárazy kolem 15 m/s, se bude večer na západě měnit na západní.

Předpověď na středu (00-24):Oblačno až polojasno, od západu místy přeháňky nebo bouřky, zejména na severozápadě. Na východě srážky jen ojediněle a zpočátku jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, na Moravě a ve Slezsku 26 až 30 °C. Mírný západní, ve východní polovině území zpočátku jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Oblačno až zataženo, na východě zpočátku polojasno. Na většině území déšť nebo přeháňky, místy, zejména na Moravě a ve Slezsku, bouřky, i silné. Nejnižší noční teploty 21 až 17 °C, na západě až 14 °C. Nejvyšší denní teploty v širokém rozmezí, od 16 °C na západě až po 33 °C na východě. Mírný západní až severozápadní, na Moravě a ve Slezsku zpočátku jihozápadní až jižní vítr 3 až 7 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Oblačno, místy déšť nebo přeháňky, v pátek na Moravě a ve Slezsku srážky četnější a ojediněle i bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty zpočátku 18 až 22 °C, postupně 21 až 25 °C.

Témata:  počasí léto

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy