Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropu i dnes sužují extrémní vedra

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha/Řím/Bělehrad - Vlna veder v Itálii, částech Francie, ve Španělsku a na Balkáně si od začátku srpna vyžádala nejméně pět životů, způsobuje požáry a ničí úrodu. Hrozí výpadky elektřiny a nedostatek vody. Úřady v některých oblastech zavedly dopravní omezení a zakázaly práci venku v nejteplejší části dne, kdy teploty přesahují 40 stupňů Celsia.

Zároveň vyzývají obyvatele, aby zůstali v uzavřených místnostech a pili dostatek vody, píší agentury. Podle meteorologů se jedná o "ochutnávku" toho, co kontinentu v příštích desetiletích nachystá globální oteplování, napsala agentura AFP.

V Srbsku se hovoří o "pekelných" vedrech, která prý přišla z Afriky. V četných balkánských městech byla už dnes ráno kolem 8:00 SELČ naměřena teplota více než 30 stupňů Celsia. V průběhu dne by měla vystoupat až na 42 stupňů. Začátkem týdne klesne na hodnoty okolo 30 stupňů Celsia, než udeří další vlna veder.

V alpské oblasti Slovinska byla v tomto týdnu zaznamenána první tropická noc, kdy ve výšce 1500 metrů nad mořem teplota přes noc neklesla pod 20 stupňů. Chorvatské úřady vyzývají k opatrnosti turisty na plážích a během cest.

Dva mrtví jsou hlášeni z Rumunska. Pětačtyřicetiletý muž zkolaboval a zemřel v severovýchodní části země v pátek při práci na poli. Šedesátiletý muž zemřel ve čtvrtek na infarkt na ulici ve východorumunském přístavu.

V Itálii se jako příčina úmrtí uvádí vedro u nejméně tří osob. Na zdejší pohotovost se v posledních dnech obrací o 15 až 20 procent více lidí. Místním vedrům přezdívají "Lucifero" Lucifer.

V Albánii kvůli velkým vedrům vypuklo na 15 lesních požárů, desítky dalších zachvátily jiné regiony. Horké a suché počasí ničí úrodu obilí a obavy z nedostatku vody přiměly úřady k výzvám omezit její užití jen na základní potřeby.

Témata:  počasí léto Evropa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy