Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Česko se ženou další prudké bouřky, doprovodí je nárazový vítr a déšť s kroupami

Bouřka, ilustrační fotografie
Bouřka, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Vyjma západu Čech budou dnes bouřky po celém území České republiky. Doprovodí je nárazový vítr a déšť s kroupami, přívalové srážky mohou zvednout hladiny menších toků.

Na Moravě a ve Slezsku přesto vydrží vedra z posledních dnů, odpoledne tam maximální teploty překročí 31 stupňů Celsia. Vyplývá to z aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"Zvlněná studená fronta bude jen zvolna postupovat přes naše území k východu až k severovýchodu. Před ní proudí na Moravu a do Slezska velmi teplý vzduch od jihovýchodu," uvedli meteorologové. Výstraha před vysokými teplotami platí od dnešního poledne do 19:00 pro polohy do 600 metrů nad mořem pro Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Vedle horka tam dnes po celý den až do nedělních 02:00 hrozí velmi silné bouřky, stejně jako v Pardubickém a Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Silné bouřky očekávají dnes meteorologové v Praze a Jihočeském kraji a v časti Středočeského a Libereckého kraje.

Podle meteorologů bouřky doprovodí nárazy větru ojediněle přes 90 kilometrů za hodinu, přívalové srážky s úhrny kolem 40 milimetrů a kroupy. Nelze vyloučit, že některé menší toky krátkodobě překročí první stupeň povodňové aktivity.

Témata:  bouřky počasí EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy