Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čechy dnes zasáhnou prudké bouře, na Moravě budou tropy

Bouřka, ilustrační fotografie
Bouřka, ilustrační fotografie
Foto: Martin Drahola, EuroZprávy.cz

Praha - Meteorologové dnes rozšířili výstrahu před silnými bouřemi, které by měly večer zasáhnout celé Čechy. Naopak na Moravě hrozí tropické teploty.

V přívalových srážkách hrozí krátkodobé rozvodnění menších toků. Na Moravě bude naopak odpoledne horko, teploty mohou vystoupit na 31 až 34 stupňů Celsia. Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Velmi silné bouřky mohou zasáhnout zejména Karlovarský a Plzeňský kraj, výstraha tam platí od 18:00 do sobotních 02:00. Ve stejné době hrozí silné bouře také v krajích Středočeském, Jihočeském, Ústeckém, Libereckém a v Praze. Od 23:00 do sobotních 05:00 pak platí výstraha v Pardubickém a Královéhradeckém kraji a na Vysočině.

Nárazy větru v bouřkách mohou dosáhnout až 70 kilometrů v hodině, vyskytnout se může také krupobití a přívalové srážky. "Nelze vyloučit krátkodobé překročení stupňů povodňové aktivity na menších tocích a potocích. Bouřky budou při postupu k východu slábnout," uvedli meteorologové.

Předpověď na sobotu (00-24):Zataženo až oblačno, déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky a vydatnější srážky. Na východě zpočátku polojasno. Během dne v Čechách od západu ubývání srážek i oblačnosti. Nejnižší noční teploty na Moravě a ve Slezsku 21 až 17 °C, v Čechách 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, na jihovýchodě a východě až 25 °C. Mírný západní až severozápadní, na východě zpočátku jižní vítr 2 až 6 m/s, během dne přechodně zesílí.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až polojasno, místy přeháňky. Na východě v první polovině dne až zataženo s deštěm. Večer ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C, na západě až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s bude večer v Čechách slábnout.

Předpověď na pondělí (00-24):Polojasno až oblačno, zejména na východě a severovýchodě během dne ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C. Mírný severní vítr 2 až 6 m/s, na východě během dne zesílí.

Předpověď na úterý (00-24):Jasno až polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Vyhlídka počasí od středy do pátku:Jasno až polojasno, během období od západu přibývání oblačnosti a místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 26 °C.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy