Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podzim je tu. Jaké počasí nás čeká? Podívejte se na předpověď

Podzim
Podzim
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Dnes přesně ve 22:02 středoevropského letního času začne astronomický podzim. Slunce vstoupí do znamení Vah a nastane podzimní rovnodennost. V příštích týdnech se budou noci až do zimního slunovratu čím dál víc prodlužovat. Astronomická zima letos začne 21. prosince.

Podzimní rovnodennost je okamžik, kdy se střed Slunce nachází právě nad zemským rovníkem, takže rovnoměrně osvětluje obě polokoule. Díky tomu mají den a noc téměř stejnou délku.

Střídání ročních období způsobuje sklon zemské osy. Ta je od svislého směru nakloněna o 23,5 stupně, takže se při oběhu Země okolo Slunce opakovaně přiklání a odklání severní a jižní polokoule. Jestliže je ke Slunci přikloněna severní polokoule, je v těchto zeměpisných šířkách léto, je-li přikloněna jižní polokoule, je zima.

Jiné rozdělení ročních období mají meteorologové, pro něž podzim začal už 1. září a skončí s posledním dnem listopadu. Pevně stanovená tříměsíční období byla zavedena pro potřeby jednotného zpracování klimatologických dat.

Meteorologové očekávají, že začátek letošního podzimu budou provázet přeháňky, mlhy a k ránu ojediněle i přízemní mrazíky.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až zataženo, zpočátku na severovýchodě, postupně místy i jinde občasný déšť nebo přeháňky. V jihozápadní polovině Čech místy i polojasno, srážky jen ojediněle a v noci a ráno místy mlhy. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, na severovýchodě kolem 12 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Zataženo až oblačno, na většině území občas déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C. Slabý severní vítr 1 až 4 m/s, informuje chmi.cz.

Předpověď na pondělí (00-24):Zataženo až oblačno, na většině území občas déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C. Mírný východní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):Oblačno až zataženo, na většině území občas déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 13 až 17 °C, na východě až 19 °C. Mírný východní vítr 2 až 5 m/s.

Témata:  počasí podzim

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy