Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihovýchod Mexika a USA se chystají na příchod tropické bouře Nate

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Mexico - Jihovýchod Mexika a státy na jižním pobřeží USA se chystají na příchod tropické bouře Nate, která v minulých dnech zabila ve Střední Americe nejméně 22 lidí.

Během noci (v sobotu ráno SELČ) by měla zasáhnout mexický poloostrov Yucatán včetně turistického letoviska Cancún, kde meteorologové očekávají silné přívalové deště a vysoké vlny. Poté Nate zesílí na hurikán a v neděli doputuje k americkým státům Louisiana a Mississippi, uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

Guvernér mexického státu Quintana Roo varoval lidi před pohybem v pobřežních oblastech a nařídil připravit přes 170 nouzových ubytovacích center. Pohotovost mají hasičské a policejní jednotky.

Američtí meteorologové předpokládají až třímetrové vlny a silné nárazy větru. Úřady Louisiany vyhlásily stav ohrožení a připravují se na možné evakuace tisíců obyvatel v závislosti na vývoji síly bouře. Podobná opatření chystají i v Mississippi a Alabamě, pohyb vzdušné masy monitorují i na Floridě, která se dosud zcela nezbavila následků ničivého zářijového hurikánu Irma.

Nate se dnes večer SELČ podle NHC nacházel okolo 200 kilometrů jihovýchodně od Cancúnu, kam mířil rychlostí zhruba 30 kilometrů v hodině. Bouři doprovází vítr o rychlosti 85 kilometrů v hodině, který podle meteorologů bude postupně sílit až na hodnoty nejslabší z pěti kategorií hurikánu.

Témata:  bouře USA tropická bouře Nate

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy