Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Nate na pobřeží státu Mississippi zeslábl

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

New Orleans - Hurikán Nate zasáhl dnes ráno SELČ pobřeží amerického státu Mississippi nedaleko města Biloxi, informuje agentura AP a připomíná, že tato oblast je postižena poprvé od řádění hurikánu Katrina v roce 2005. Zatím nejsou hlášeni žádní zranění. Následně zeslábl na tropickou bouři.

Vítr dosahuje rychlosti až 110 kilometrů v hodině a meteorologové předpovídají, že v nejbližších dnech se posune směrem na severovýchod. Na pobřeží státu Mississippi v důsledku hurikánu silnice zaplavila voda, domácnosti a firmy zůstaly bez dodávek elektrické energie. O škodách, jaké živel napáchal, zatím nejsou žádné informace. V jednu chvíli se střed hurikánu přehnal nad leteckou základnou, kde jsou zaparkována pozorovací letadla amerického Národního střediska pro hurikány.

Agentura AP uvedla, že Nate nemá takovou sílu jako tři předchozí hurikány nynější sezony a lidé se jím prý necítí ohroženi.

"Když přišla Katrina, odešli jsme, ale tentokrát tu vydržíme," řekl Ed Nodhturft z městečka Ocean Springs. U něho doma se koná nečekaná rodinná sešlost, protože jeho příbuzní, kteří byli ubytováni v jednom turistickém resortu v Biloxi, se museli evakuovat. Ve městě Pascagoula voda z moře zaplavila ulice v centru.

Kolem města New Orleans, které zpustošil hurikán Katrina, se Nate přehnal z východu a díky vysoké rychlosti větru nestačilo ve městě napršet příliš vody. New Orleans se přitom potýká s problémy s odčerpávacím systémem. Ve městě proslaveném bujarými oslavami byl večer vyhlášen zákaz vycházení, nicméně asi po hodině byl opět zrušen. I tak ale byl v centru města oproti jiným sobotním večerům poměrně klid.

Guvernéři států Mississippi, Louisiana a Alabamy vyhlásili kvůli hurikánu stav nouze. Během letošní hurikánové sezony se těmto státům pustošení vyhnulo, naposledy zažily v roce 2005 řádění Katriny. "Toto je nejhorší hurikán, který zasáhl Mississippi od hurikánu Katrina, a je třeba, aby si všichni uvědomili, že jde o mimořádně nebezpečnou situaci," řekl šéf krizového výboru v Mississippi Lee Smithson.

Hurikán Nate před tím, než dorazil k pobřeží USA, zasáhl v uplynulých dnech středoamerické státy, kde způsobil rozsáhlé materiální škody a vyžádal si 28 obětí. Podle agentury DPA se desítky lidí stále pohřešují.

Témata:  USA hurikán tropická bouře Nate

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy