Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meteorologové varují: Česko zasáhne vichřice. Už dnes má potíže lanovka na Sněžku

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Meteorologové varují před silným větrem, který od středečního poledne do čtvrtečního rána zasáhne Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Horní úsek lanovky na Sněžku už dnes stojí kvůli vichřici.

V nárazech má vítr dosahovat rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině, v Jeseníkách a Beskydech kolem 110 kilometrů v hodině.

Meteorologové doporučují zajistit vánoční stromy umístěné venku nebo stavební jeřáby. Poryvy větru mohou také zhoršit ovladatelnost vozidel. Na horách bude třeba omezit túry do hřebenových partií a dodržovat pokyny horské služby.

Na Sněžku opět jen pěšky

Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. "Vítr dosahuje v nárazech až 22 metrů za sekundu (79km/h). Horní úsek kvůli silnému větru stojí už několik dní," uvedl náčelník lanové dráhy Jiří Martinec.

Z Růžové hory to je na vrchol 2,5 kilometru pěšky. Další možností k výstupu na Sněžku je delší cesta Obřím dolem, která byla v horním úseku od kapličky do Obřího sedla do minulého týdne kvůli polomům po nedávné vichřici Herwart uzavřená. Modrá turistická trasa Obřím dolem je v zimě oblíbená hlavně mezi skialpinisty, kteří se tudy dostávají na hlavní krkonošský hřeben.

Celková délka lanové dráhy je asi 3,5 kilometru. Z hlediska převýšení jde v ČR o nejextrémnější kabinovou lanovku. Převýšení lanové dráhy z dolní stanice v Peci do horní stanice na Sněžce je přes 700 metrů. První úsek má převýšení asi 510 metrů a druhý 260 metrů. Na dolním úseku vozí cestující 16 kabin, na horním 18.

Témata:  vichřice počasí Sněžka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy