Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smrtící teplota nárazového větru! Do USA dorazil "stoletý mráz"

sníh
sníh
Foto: Pixabay

Washington - Americký středozápad dál svírají mrazy, kdy se teplota přibližuje až k hranici 40 stupňů Celsia pod nulou. Na podchlazení už v USA zemřelo několik lidí. Ve velkých městech jsou otevřena vyhřívaná útočiště pro bezdomovce, v Chicagu zrušili tradiční novoroční koupání v Michiganském jezeře.

Město Aberdeen v Jižní Dakotě dnes oznámilo "stoletý mráz," když teplota spadla na minus 36 stupňů Celsia. Poslední podobné mrazy postihly město před 99 lety. Radnice Omahy odložila na příznivější dobu novoroční ohňostroj, který obvykle přiláká kolem 30.000 lidí. V milionovém Indianapolisu bylo odvoláno školní vyučování, vysokoškolské koleje zůstaly zavřené.

V horách státu Montana naměřili meteorologové při nárazech větru hrozivých 50 stupňů pod nulou, napsala agentura AP. Neobvykle chladné počasí zasáhlo i jih USA, mrazivé teploty hlásí New Orleans nebo alabamské město Mobile.

Na podchlazení už v USA zemřelo několik lidí. Dva mrtvé našli policisté v Milwaukee, jeden muž zemřel na ulici v severodakotském Bismarcku. Oběti mrazů oznámili i záchranáři ve státech Západní Virginie a Illinois. Policisté také zaznamenali několik hromadných dopravních nehod. V texaském městě Abilene na zledovatělé silnici během 24 hodin havarovalo téměř čtyřicet vozů.

Témata:  USA mráz počasí zima sněhová bouře sníh

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy