reklama

Zatímco v Česku jsme si o víkendu užívali letních teplot, v Německu už řádily silné bouřky. Prudký déšť a kroupy poničily auta i domy, v Severním Porýní-Vestfálsku způsobilo největší škody tornádo.

Desítky lidí musely evakuovat, tornádo poničilo i domy v historickém městě Minden a Porta Westfalica. Silnice zablokovaly popadané stromy a silné poryvy větru zničily i větrné elektrárny u Dörenhagenu.

A právě fronta z Německa teď postupuje na naše území. Meteorologové už vydaly výstrahu před bouřkami a kroupy. Přívalové deště navíc mohou způsobit i lokální záplavy - zatopit sklepy a níže položená místa.

Silné bouře podle předpovědi zasáhnou hlavně západ a jihozápad Čech, kde mají postupně přecházet do trvalého deště. Varování platí pro Jihočeský, Karlovarský, Liberecký, Plzeňský, Středočeský a Ústecký kraj a také Vysočinu.

Výstrahu vyhlásili meteorologové už od pondělních 14 hodin, prozatím do úterní šesté hodiny ranní. Nejvíce bouřek by mělo přijít večer a v noci na úterý. Varování ale mohou odborníci ještě prodloužit nebo upravit.