Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavinové nebezpečí v Krkonoších kleslo. Předpověď na další dny

Krkonoše - Špindlerův Mlýn
Krkonoše - Špindlerův Mlýn
Foto: CzechTourism.com

Špindlerův Mlýn - V Krkonoších kleslo lavinové nebezpečí z třetího na druhý stupeň. Na hřebenech nejvyšších českých leží okolo 120 centimetrů sněhu. V lavinových oblastech se mohou vyskytnout laviny malých až středních rozměrů z mokrého sněhu a laviny základové.

Třetí stupeň, který je označován jako nejzrádnější, platil v Krkonoších od 18. ledna. "Vlivem předchozího deště je sněhová pokrývka vlhká v nižších polohách mokrá. V současné době jsou teploty na hřebenech nad nulou. Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, výjimečně i při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích," uvedl na webu horské služby Robert Dlouhý.

V Krkonoších bylo v současné zimní sezoně poprvé vyhlášeno lavinové nebezpečí 21. listopadu, a to o síle prvního stupně. Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň.

Zatím nejdelší zaznamenaná lavina současné zimní sezony v Krkonoších sjela 19. ledna v Dlouhém dole mezi Špindlerovým Mlýnem a Pecí pod Sněžkou z prudkého svahu se sklonem 37 stupňů pod horským hotelem Výrovka. Byla dlouhá 170 metrů.

V horských střediscích Krkonoš i přes oteplení v posledních dnech panují ideální lyžařské podmínky. Na sjezdovkách leží od 30 do 120 centimetrů sněhu. V pěti střediscích SkiResortu Černá hora - Pec pod Sněžkou je otevřeno přes 43 kilometrů sjezdových tratí s až 110 centimetry sněhu. V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn je na sjezdovkách od 50 do 80 centimetrů sněhu a všechna přepravní zařízení jsou v provozu.

Předpověď na sobotu (00-24):Zataženo až oblačno, místy přechodně polojasno. Na severu a severozápadě zpočátku místy slabý déšť nebo přeháňky, nad 700 m srážky sněhové. Na ostatním území jen ojediněle slabý déšť nebo mrholení, zpočátku i mrznoucí. Ve východní polovině území zpočátku místy mlhy. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C. Slabý proměnlivý, v Čechách večer jihozápadní vítr 1 až 4 m/s, uvedl chmi.cz.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až zataženo, od severozápadu místy déšť nebo přeháňky, na severu a severovýchodě přechodně nad 700 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Mírný, během dne čerstvý jihozápadní až západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Témata:  počasí laviny zima Krkonoše

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy