Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Moravě byly uzavřeny silnice. Sněhová kalamita zavinila dopravní karamboly

Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Silnice v zimě, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Zlín/Brno - Ve Zlínském kraji dnes začalo vydatně sněžit. Některé silnice jsou kluzké. Jihomoravští hasiči kvůli sněžení v kraji dnes zasahují u více dopravních nehod, především na Břeclavsku a Hodonínsku.

Nákladní vozidla ve Zlínském kraji mají tradičně problémy ve stoupání mezi Starým Hrozenkovem a obcí Komňa na Uherskohradišťsku, komunikace je sjízdná jen s řetězy. Silničáři museli cestu kvůli úklidu sněhu také na chvíli uzavřít.

Nesjízdná a uzavřená je komunikace z Modré na Bunč, kvůli ledovce je pro nákladní vozy nesjízdná cesta mezi obcemi Kašava a Lukov na Zlínsku, problémy byly také v Bojkovicích. Pro nákladní vozy byla dočasně uzavřená také silnice na příjezdu do Morkovic-Slížan na Kroměřížsku. Opatrní musí být také řidiči v buchlovských kopcích na hlavním tahu na Brno.

"Jde o klasickou kalamitní situaci," řekl mluvčí policie Petr Jaroš. Automobily často kvůli kluzké vozovce sjely do příkopu, narazily do svodidel nebo se obrátily na střechu. U Slavičína na Zlínsku se osobní vůz srazil s dvěma muži, kteří na vozovce nasazovali na kamion řetězy.

"Hasiči na místě poskytli zraněným mužům první pomoc a dále v místě nehody usměrňovali dopravu. Ke zraněným byla přivolána zdravotnická záchranná služba, jejíž posádka si převzala zraněné muže do své péče a následně je převezla do krajské nemocnice k dalšímu vyšetření," uvedla mluvčí hasičů Lucie Javoříková. Hasiči dosud vyjížděli k desítce dopravních nehod.

Na jihu Moravy tři desítky nehod

Silnice nižších tříd jsou podle webu silničářů aktuálně sjízdné se zvýšenou opatrností, v Brně sypače vyjely po poledni. "Nehody dosud naštěstí nebyly nijak závažné, nikoho jsme zatím nemuseli ani vyprošťovat," uvedl mluvčí mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Zvýšený počet nehod eviduje i policie, do 13:45 jich bylo 29. "Jsou především na Hodonínsku a Břeclavsku, 29 nehod někdy není v kraji ani za celý den," uvedla mluvčí policie Andrea Cejnková.

Podle webu silničářů jsou sjízdné se zvýšenou opatrností silnice nižších tříd ve všech okresech. Pro vozy těžší 12 tun je zavřená silnice mezi Drnovicemi a Podomím na Vyškovsku. Problémy jsou i na silnici mezi Svatobořicemi-Mistřínem a obcí Čejč na Hodonínsku, kde je hlášena kluzká vozovka a jeden z jízdních pruhů je neprůjezdný kvůli odstaveným kamionům.

Zcela uzavřená je nyní silnice mezi Břeclaví a Valticemi, na silnici je po nehodě vzpříčený kamion přes oba jízdní pruhy, mimo vozovku skončilo osobní auto. "Silnice jsme museli uzavřít kvůli vyprošťování, trvat by to mělo odhadem dvě až tři hodiny," řekl policejní mluvčí Petr Zámečník. Nehoda se podle něj obešla bez vážnějšího zranění. Podle webu Dopravniinfo.cz by silnice měla být zavřená až do 19:15. Objízdná trasa vede přes Lednici.

V Brně sypače vyjely po poledni. "Ve 13:00 byly na své trasy vyslány první posypové vozy, a to do výše položených oblastí města, kde začínal sníh na komunikacích držet. Podle vývoje počasí bude údržba komunikací průběžně pokračovat," uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.

Témata:  doprava silnice Jihomoravský kraj sníh

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy