Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šestou noc v řadě mráz v Česku trhal rekordy. Předpověď na víkend

mráz
mráz
Foto: Pixabay

Praha - Šestou noc po sobě v Česku padly mrazivé teplotní rekordy. V uplynulé noci je naměřili na 13 ze 148 stanic, které fungují alespoň 30 let. Nejméně teploměr ukázal na jizerskohorské stanici u rašeliniště na Jizerce, bylo tam minus 26,6 stupně Celsia. Stanice ale funguje jen pět let, mezi rekordy se tak její dnešní údaj nezapíše.

Z dlouhodobě měřících stanic se nové rekordy pro dnešní den ukázaly zejména v severních horských oblastech Česka. Nejnižší rekordní teplotu naměřili na přehradě Souš v Desné na Jablonecku. Dnešních minus 20,4 stupně Celsia překonalo hodnotu minus 20,1 stupně z roku 1963. Rekordní mráz z 2. března 1963 překonali v Harrachově, kde dnes spadly teploty na minus 18,7 stupně.

Na vůbec nejnižší teplotu z dlouhodobě měřících stanic teploměr klesl na šumavské Jezerní slati, minus 22,8 stupně Celsia. Rekord to ale není, před 13 lety zde 2. března bylo minus 36,9 stupně. Meteorologové další rekordně chladné noci nečekají.

Dnes bude oblačno až zataženo, místy slabé sněžení. Na severu a zpočátku i na severovýchodě převážně polojasno. Nejvyšší teploty -5 až -1 °C, na severovýchodě kolem -6 °C, v 1000 m na horách kolem -11 °C, na Šumavě kolem -8 °C. Mírný východní vítr 3 až 7 m/s, bude večer místy slábnout. Na severovýchodě zpočátku vítr slabý do 3 m/s.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Ojediněle, na jihozápadě a západě místy slabé sněžení nebo i mrznoucí mrholení. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce kolem -10 °C, na severovýchodě území ojediněle až -14 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C, v Čechách místy až +3 °C. Mírný východní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s se bude postupně měnit na jihovýchodní.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až zataženo, přechodně i polojasno. Ojediněle slabé sněžení. Místy mlhy. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, na severovýchodě území při malé oblačnosti kolem -11 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C, v Čechách místy až +6 °C. Slabý jižní až jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s se bude měnit na jihozápadní, informuje chmi.cz.

Předpověď na pondělí (00-24):Oblačno až zataženo, zpočátku místy i polojasno, místy sněžení, postupně déšť, i mrznoucí. Místy mlhy. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, v místech s celodenní nízkou oblačností kolem 0 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):Zataženo až oblačno, postupně místy déšť, v polohách nad 700 m déšť se sněhem nebo sněžení. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný jihovýchodní až východní vítr 2 až 5 m/s.

Témata:  počasí mráz zima

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy