Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Českem se prohnala vichřice: Padají stromy, hasiči vyjíždějí k desítkám případů

Vichřice, ilustrační fotografie
Vichřice, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Moravu a severní Čechy zasáhl v noci silný vítr, který místy dosahoval síly vichřice. Hasiči vyjížděli k několika desítkám případů. Mrazy až pod minus deset stupňů byly v noci na dnešek na západě Čech.

V Královéhradeckém kraji se dnes vlivem větru tvoří v Krkonoších a Orlických horách na vozovkách sněhové jazyky, v lesních úsecích hrozí pád větví či stromů. Na Náchodsku dosahuje vítr rychlosti vichřice. Kvůli spadlým stromům je zavřená silnice třetí třídy z Náchoda do Babí a komunikace z Lipí do Jizbice na Náchodsku.

Také na Pardubicku a v regionu Žamberku a Lanškrounu na Orlickoústecku dnes ráno foukal nárazový vítr. V otevřených úsecích se tak mohou tvořit sněhový jazyky. Cestáři museli v noci zavřít silnici v úseku Kunvald - Rokytnice v Orlických horách, protože tam popadaly stromy. Stromy jsou už odstraněné a silnice průjezdná.

Hasiči v Olomouckém kraji vyjížděli v noci na dnešek kvůli větru k 70 událostem, za víkend řešili už přes 150 případů. Kvůli popadaným stromům je uzavřena silnice první třídy u Skřítku na Šumpersku a několik menších komunikací. Nejvážnější situace byla na Šternbersku a Přerovsku.

Na jižní Moravě hasiči za posledních 24 hodin evidovali téměř stovku mimořádných událostí, což je čtyřnásobek denního průměru. Více než polovinu případů tvořily spadlé stromy na vozovku. Je pravděpodobné, že počet hlášených případu bude ještě přibývat. 

Dvě desítky výjezdů kvůli silnému větru mají za sebou od sobotní noci moravskoslezští hasiči. Likvidují hlavně popadané stromy, které především na Bruntálsku komplikují i dopravu na silnici I/11. V úseku mezi Starou Vsí na Bruntálsku a Sobotínem na Šumpersku je tato komunikace od dnešních 05:00 uzavřena. Profesionální i dobrovolní hasiči mají nejvíce práce hlavně v okolí Rýmařova.

Hasiči ve Zlínském kraji vyjížděli kvůli silnému větru k 15 událostem, odstraňovali popadané stromy. V sobotu ze stejných důvodů řešili 14 událostí, také uvolněnou střechu v Holešově na Kroměřížsku. Nejhorší situace je dnes v okolí Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku.

Silničáři v Karlovarském a Plzeňském kraji upozornili na možnost namrzání vozovek i tvorbu sněhových jazyků. Silnice v Ústeckém kraji jsou dnes sjízdné se zvýšenou opatrností. Na komunikacích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu, na horách se mohou tvořit sněhové jazyky. Na Děčínsku fouká silný nárazový vítr a místy se tvoří sněhové jazyky. S těmi musejí počítat také řidiči, kteří se vydají do Krušných hor.

Silnice v Libereckém kraji jsou dnes sjízdné se zvýšenou opatrností. V horských oblastech se tvoří vlivem nárazového větru sněhové jazyky. Pozor musejí dát chodci, chodníky mohou být namrzlé.

Jihočeské silnice jsou dnes po sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Místy napadlo až pět centimetrů sněhu, nejvíc na Prachaticku a na Českokrumlovsku.

Předpověď na pondělí (00-24):Oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky. Na horách a na východě území až zataženo a místy slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -6 až -10 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C, ve Slezsku kolem -4 °C. Mírný severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Moravě a ve Slezsku místy s nárazy kolem 15 m/s. Během dne bude vítr slábnout a měnit se na severní, informuje chmi.cz.

Předpověď na úterý (00-24):Oblačno až zataženo, přechodně místy polojasno. Ojediněle, večer v Čechách od severozápadu místy sněžení. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C. Mírný severní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Většinou oblačno, zpočátku místy slabé sněžení. Během dne ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, ráno ojediněle náledí. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C. Mírnýseverozápadní až severní vítr 2 až 5 m/s.

Témata:  počasí vichřice zima

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy