Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnešek bude nejdeštivější den, na jihu Čech už platí povodňová

Zvláštní zachycení deště
Zvláštní zachycení deště
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Klatovy - Dnes nás dle předpovědi čeká nejchladnější a také nejdeštivější den v týdnu. Hladiny některých řek se sice v noci zvýšily, voda ale rychle opadla. Už jen první povodňový stupeň, tedy bdělost, platil časně ráno na třech místech, a to na řece Otavě v Rejštejně a v Sušici na Klatovsku a také na Teplé Vltavě v Lenoře na Prachaticku.

Otava v Rejštejně na Klatovsku vystoupala krátce na nejvyšší stupeň povodňové aktivity - ohrožení v úterý po 23:00. Již po 20 minutách se ale vrátila hladina řeky z třetího stupně na druhý. V Sušici platil druhý stupeň povodňové aktivity - pohotovost zhruba od půlnoci.

V sousedním Jihočeském kraji se zvedla hladina Teplé Vltavy na druhý povodňový stupeň v noci kolem 2:00, na první stupeň se pak vrátila ve 4:30.

Výstraha před nebezpečím povodní platila pro Klatovsko do dnešních 01:30, pro Jihočeský kraj platí až do dnešních 16:00.

Dnes bude zataženo až oblačno, s výjimkou severozápadu území místy déšť nebo přeháňky, na jihovýchodě i bouřky. K večeru postupně srážky jen ojediněle a na severozápadě ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, při trvalejších srážkách kolem 16 °C, v 1000 m na horách kolem 13 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, v bouřkách přechodně zesílí, uvedl chmi.cz.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky, na východě zpočátku až zataženo a přeháňky místy. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C, na západě Čech až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Polojasno až oblačno, na východě a severovýchodě ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Témata:  počasí déšť Jihočeský kraj

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy