Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnešek bude nejdeštivější den, na jihu Čech už platí povodňová

Zvláštní zachycení deště
Zvláštní zachycení deště
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Klatovy - Dnes nás dle předpovědi čeká nejchladnější a také nejdeštivější den v týdnu. Hladiny některých řek se sice v noci zvýšily, voda ale rychle opadla. Už jen první povodňový stupeň, tedy bdělost, platil časně ráno na třech místech, a to na řece Otavě v Rejštejně a v Sušici na Klatovsku a také na Teplé Vltavě v Lenoře na Prachaticku.

Otava v Rejštejně na Klatovsku vystoupala krátce na nejvyšší stupeň povodňové aktivity - ohrožení v úterý po 23:00. Již po 20 minutách se ale vrátila hladina řeky z třetího stupně na druhý. V Sušici platil druhý stupeň povodňové aktivity - pohotovost zhruba od půlnoci.

V sousedním Jihočeském kraji se zvedla hladina Teplé Vltavy na druhý povodňový stupeň v noci kolem 2:00, na první stupeň se pak vrátila ve 4:30.

Výstraha před nebezpečím povodní platila pro Klatovsko do dnešních 01:30, pro Jihočeský kraj platí až do dnešních 16:00.

Dnes bude zataženo až oblačno, s výjimkou severozápadu území místy déšť nebo přeháňky, na jihovýchodě i bouřky. K večeru postupně srážky jen ojediněle a na severozápadě ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, při trvalejších srážkách kolem 16 °C, v 1000 m na horách kolem 13 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, v bouřkách přechodně zesílí, uvedl chmi.cz.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky, na východě zpočátku až zataženo a přeháňky místy. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C, na západě Čech až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Polojasno až oblačno, na východě a severovýchodě ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Témata:  počasí déšť Jihočeský kraj

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy