reklama

V moravskoslezských okresech Frýdek-Místek, Karviná a Nový Jičín platí nyní povodňová bdělost. Na Frýdecko-Místecku a Karvinsku se od večera změní povodňová bdělost na závažnější pohotovost, a to do pátečních 15:00.

Voda v posledních hodinách spíš pomalu klesá. Pršet ale bude dál, i když s menší intenzitou. "Vlivem dotoku budou stoupat a postupně kulminovat hladiny na středních a dolních částech povodí. Hladiny na tocích odvodňujících Beskydy mohou v noci na pátek znovu stoupat a vzhledem k předchozím srážkám a silnému nasycení povodí nelze vyloučit opětovné krátkodobé překročení prvního stupně povodňové aktivity, ojediněle i druhého stupně povodňové aktivity," konstatuje výstraha ČHMÚ.

Mluvčí společnosti Povodí Odry Šárka Vlčková ČTK řekla, že kolem poledne platil první stupeň na sedmi místech. Na řece Olši v Dětmarovicích a Českém Těšíně, na Ropičance v Řece, Lučině v Domaslavicích, Morávce ve Vyššních Lhotách, Čeladence v Čeladné a na toku Slavíč, který přivádí vodu do přehrady Morávka. "Více má pršet ve východní části Beskyd. Je proto možné, že hladina Olše bude ještě stoupat. Všechny ostatní toky už podle našich odhadů kulminovaly a hladiny klesají," uvedla Vlčková. 

Předpověď na pátek (00-24):
V noci jasno až skoro jasno, na severovýchodě oblačno až zataženo a na většině území občasný déšť nebo přeháňky, na horách srážky intenzivnější. Přes den jasno až polojasno. Na severovýchodě oblačno až zataženo a místy déšť nebo přeháňky, později odpoledne a večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti.

Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C, na severovýchodě a východě kolem 16 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C, na severovýchodě a východě kolem 24 °C, v 1000 m na horách kolem 16 °C, v Krušných horách a na Šumavě kolem 21 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s, informuje chmi.cz.

Předpověď na sobotu (00-24):
Skoro jasno až polojasno, během odpoledne na jihu a západě Čech přechodně až oblačno a místy, jinde jen ojediněle, přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):
Polojasno až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky, zejména na jihu a západě území. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C, na jihozápadě Čech kolem 24 °C. Slabý severní vítr 1 až 4 m/s.