Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč v Husinci-Řeži padají teplotní rekordy? Meteorologové záhadu rozlouskli

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Letní teplotní rekordy pravidelně padají v Husinci-Řeži u Prahy. Důvodem je podle starostky fakt, že obec leží v kaňonu u řeky Vltavy. I podle meteorologů jsou vysoké teploty v lokalitě dány tamním terénem.

Starostka Jana Münzbergerová přičítá vysoké hodnoty celkovému terénu a zejména okolním skalám, které akumulují teplo. "Ty skály se rozpálí a v údolíčku je pak vedro. Je tady o půl stupně víc než někde jinde. Tak dramatické to zase není, ale padají pak rekordy," řekla dnes ČTK.

Automatická měřicí stanice je v malé nadmořské výšce, kde jsou i nejvyšší teploty. Navíc je mezi skalami, které odpoledne rozehřívá slunce, a obklopená stromy, kterými neprofoukne vítr a udržuje se tam horký vzduch. Místo připomíná rozehřátou pánev. "To je podobné jako v Dobřichovicích, které se s Řeží střídají v teplotních rekordech," doplnil mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Ve středu na několika měřicích stanicích v ČR vystoupaly maximální teploty nad 37 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo právě v Řeži u Prahy, kde meteorologové naměřili 38 stupňů.

"Zaměstnancům, kteří musejí pracovat venku, jsem zkrátila pracovní dobu. Máme malý rybníček, kde začaly lekat ryby, tak jsme je museli převézt jinam, kde to přežijí," dodala starostka.

Témata:  počasí teplotní rekordy léto

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy