Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předpověď na další dny: Teploty opět překročí 30 stupňů. Dál hrozí požáry

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha/Brno - Aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před požáry platí až do odvolání pro celý Jihomoravský kraj, pro okresy Kroměříž, Zlín a Uherské Hradiště ve Zlínském kraji a Třebíčsko a Žďársko v Kraji Vysočina.

Na jižní a střední Moravě a ve východní části Vysočiny nadále platí nebezpečí vzniku požárů. V ostatních regionech meteorologové výstrahu zrušili poté, co dlouhodobé sucho a vedro v pondělí přerušily bouřky a deště.

"Kvůli teplému a suchému počasí přetrvává zejména na jižní Moravě nebezpečí vzniku a šíření požárů. Předpokládáme, že se riziko požárů bude v nebližších dnech zvyšovat," konstatoval ČHMÚ.

V oblastech, kde hrozí požáry, by lidé neměli v přírodě rozdělávat oheň, odhazovat cigaretové nedopalky na zem, používat přenosné vařiče ani jiné zdroje otevřeného ohně. Hasiči letos v červenci zaznamenali 2688 požárů, což je nejvíc od roku 2006. Zemřelo při nich osm lidí, 110 bylo zraněno. 

Předpověď na středu (00-24):Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. K večeru od západu ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 24 až 28 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C. Slabý proměnlivý, postupně východní až jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Jasno až polojasno. Během dne v Čechách od západu přibývání oblačnosti a místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 28 až 32 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, v bouřkách zesílí, informuje chmi.cz.

Předpověď na sobotu (00-24):Polojasno až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C. Slabý severozápadní až severní vítr 1 až 4 m/s.

Vyhlídka počasí od neděle do úterý:Jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 31 °C.

Témata:  počasí léto požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy