Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandinávii zasáhne silná větrná bouře, hrozí kalamita

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Stockholm - Skandinávie se připravuje na příchod bouře s vichrem dosahujícím 160 kilometrů za hodinu, která by se měla přes sever Evropy přehnat dnes odpoledne a večer. Postupně je omezována lodní a železniční doprava. Na některých místech na jihu Norska a Švédska byli lidé vyzváni, aby nevycházeli ze svých domovů, pokud to není nezbytně nutné. Meteorologové varovali, že vlny mohou dosahovat až deseti metrů, napsala agentura DPA.

Společnosti Color Line a Fjord Line pro zbytek dne zrušily trajektová spojení mezi Norskem a Dánskem, částečně omezuje provoz trajektů také společnost Stena Line.

Na jihu Norska a jihozápadě Švédska platí druhý nejvyšší stupeň varování před bouří. Úřady v jihonorském městě Kristiansand vyzvaly rodiče, aby si dnes vyzvedli děti ze školek a škol dříve.

Na jihozápadě Švédska byla až do sobotního odpoledne přerušena řada vlakových linek. Železniční společnosti se připravují na to, že by tratě mohly zablokovat spadlé stromy. Lidé v západním Švédsku byli varováni, aby kvůli vichru zůstali dnes odpoledne a večer doma, auta uklidili do garáží a upevnili všechny volně stojící předměty na zahradách a balkonech.

"Nejdůležitější je, aby lidé neriskovali během bouře své životy. Tomu lze předejít tak, že se předem zásobí jídlem, kapesními svítilnami a zdroji tepla a během bouře zůstanou doma nebo se uchýlí do nějakých vnitřních prostor," uvedly švédské úřady.

V Dánsku meteorologové očekávají vítr o síle 126 kilometrů za hodinu. Předpokládá se, že některé mosty budou muset být uzavřeny, napsala agentura DPA.

Témata:  bouře Švédsko Norsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy