reklama

Pokud vás vichřice zasáhne nepřipravené, nejdůležitější je dostat se do bezpečného místa,která nehrozí riziko úrazu. Neukrývejte se proto pod stromy ani pod ně neparkujte auta. Hasiči totiž v souvislosti s vichřicemi evidují právě největší množství popadaných stromů.

Nejlepší je ukrýt se do pevných budov, u nichž nehrozí zřícení. I zděná zastávka autobusu je lepší než rozlehlý, ale chátrající dřevěný sklad. Stejně tak eliminujte pobyt na místech, kde se nachází mnoho volně ležících věcí. Létající plechy nebo střepy mohou být životu nebezpečné.

Při každé vichřici se působí vítr velké škody na elektrických sloupech. Ke spadeným drátům se proto rozhodně nepřibližujte, mohou být stále pod proudem a zasáhnout vás i na vzdálenost několika metrů.

Podle statistik českých pojišťoven je silný vítr třetí nejčastější příčinnou, která poškozuje majetek obyvatelstva. Pokud jste tedy nuceni někam jet autem, volte trasy, které nevedou skrz lesy, lesíky nebo velké otevřené pláně. Jeďte pomalu a počítejte s tím, že vůz bude ve větru obtížně zvladatelný.

Rozhodně buďte připraveni zasáhnout, pokud se stanete svědkem nějaké nehody. Pokud uvidíte někoho, kdo je odkázán na pomoc cizí osoby, je vaší povinností mu v případě ohrožení života pomoci. Neprodleně také volejte hasiče, kteří jsou v těchto situacích vaší nejlepší možnou volnou.

Jak se na vítr připravit?

Během silných bouří, hurikánů či vichřic je největším nepřítelem vítr, který odnese vše, co není pevně přichycené. V těchto dnech byste si měli zkontrolovat zejména zahrady, zda houpačky, grily či sedátka jsou uklizená, věnovat byste se měli třeba i dětským hračkám, kolům či koloběžkám. Nejenže létající předmět může kdekoho zranit, ale vy přijdete i o svou milovanou věc.

Dům je pak nejvíc ohrožený ve třech nejslabších místech – dveře, okna a střecha. Zděný dům toho vydrží mnohem více, i tak ho musíte řádně připravit. Bude lepší, když v postižených místech vás nenapadne dneska větrat, zamezte jakémukoliv průniku průvanu do domu. Ujistěte se, že máte pevně zavřené dveře, okna, ale třeba i vyklizenou terasu nebo balkon. Výjimku netvoří ani skleníky.

Okna jsou absolutně nejvíc zranitelným místem, zvažte proto, zda si nepořídíte speciální průhlednou folii na skla. Tato pomůcka zabrání tomu, aby se sklo při rozbití rozletělo na milion kousků všemi strany, na oknech ji přitom skoro nepoznáte během celého roku. Stejně patřičnou péči věnujte i střeše domu. Častou příčinnou nehod jsou pak popadané stromy na cestách, ale i v zahradách.

Co s poškozením?

Tohle všechno jsou jednoduché tipy na zabezpečení domu a majetku během vichřice. Nic však není zaručené, proto byste měli zvážit kvalitní pojištění. I zde si však dejte pozor na smlouvy a ujistěte se předem, na co všechno máte nárok. Ne každá škoda způsobená větrem je totiž uznatelná.

Poškození domu větrem se u pojištění týká jen rizika vichřice (obvykle vítr nad 75 km/hod.). Špatně se proto prokazuje, zda to byl „jen“ silný vítr nebo už skutečně vichřice. V České republice je omezený počet meteorologických stanic, může se tedy stát, že síla větru v místě pojištění je jiná než na nejbližší stanici.  

V rámci rizika “vichřice" nelze dále uplatňovat například škody vzniklé v důsledku pádu stromu na budovu. V tomto případu se jedná o samostatné riziko. Problém nastane taky v případě, kdy by škoda vznikla na zařízení a vybavení domu. Tato rizika totiž pojištění “vichřice” nekryje. Pro takové případy je nutné sjednat riziko “vichřice" pro vybavení, to znamená pojištění movitých věcí.