Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Léto v říjnu? Bláznivé počasí bude pokračovat. Předpověď na měsíc

Podzimní den v areálu zámku Lednice
Podzimní den v areálu zámku Lednice
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Období od 8. října do 4. listopadu 2018 bude jako celek teplotně nadprůměrné. Z hlediska celkového množství srážek lze předpokládat, že období 8. 10. - 4. 11. 2018 bude průměrné až slabě podprůměrné. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav v dlouhodobém výhledu počasí.

Po ochlazení koncem září se bude nadále oteplovat a první předpovědní týden (od 8. 10.) by měl být teplotně výrazně nad dlouhodobým průměrem. Průměrné týdenní teploty budou vzhledem k postupujícímu podzimu postupně klesat, ale i tak zůstanou pravděpodobně i ve druhém předpovědním týdnu (od 15. 10.) nad normálem.

"Až ke konci října a začátkem listopadu očekáváme průměrné týdenní teploty blízké běžným hodnotám pro danou roční dobu," uvedli meteorologové.

Zejména v prvním týdnu (od 8. 10.) bude pokračovat suchý charakter počasí typický pro babí léto. V následujících týdnech by mělo být srážek o něco více, ale celkové úhrny se budou pravděpodobně pohybovat na rozhraní průměrných a podprůměrných hodnot. 

Předpověď na příští týden

Pondělí (00-24):Zpočátku oblačno až zataženo, ojediněle slabý déšť. Ráno ojediněle mlhy. Od severozápadu postupně ubývání oblačnosti na polojasno až skoro jasno. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C, na severu a západě Čech až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 °C. Slabý, během dne mírný východní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Úterý (00-24):Polojasno až jasno. Ráno a dopoledne ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C, při uklidnění větru až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C. Slabý, během dne mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Středa (00-24):Jasno. Ráno a dopoledne ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, přes den místy v nárazech kolem 15 m/s. Na jihozápadě Čech a severovýchodě Moravy vítr jen slabý do 3 m/s, informuje chmi.cz.

Čtvrtek (00-24):Jasno. Ráno a dopoledne ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C, při slabém větru kolem 6 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, přes den místy v nárazech kolem 15 m/s. Na jihozápadě Čech a severovýchodě Moravy vítr jen slabý do 3 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Jasno až polojasno. Ráno a dopoledne místy nízká oblačnost nebo mlhy. Nejnižší noční teploty 9 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 22 °C.

Témata:  počasí podzim EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy