Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meteorologové změnili výstrahu Kromě sněhu nás čeká také náledí a ledový vichr

sníh
sníh
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Do úterního rána hrozí na jihu Česka náledí a napadne tam sníh. Na horách hlavně v jižních Čechách ho může být až 25 centimetrů. Původně meteorologové předpovídali, že může napadnout až 30 centimetrů.

Více sněhu napadne hlavně na Českokrumlovsku, ale sněžit bude pravděpodobně v celém Jihočeském kraji a na Klatovsku v Plzeňském kraji. Výstraha před sněhem platí od dnešního poledne do úterních 08:00.

"Na jihu Čech a na Českomoravské vrchovině bude v pondělí přecházet déšť do sněžení. Do úterního rána napadne na jihu území pět až 15 centimetrů. Na Šumavě, v Novohradských horách a na Českokrumlovsku místy kolem 25 centimetrů nového sněhu," oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Náledí se může objevit už od dnešních 20:00 v části Plzeňského a Jihočeského kraje a také na jihu Vysočiny. Od úterních 02:00 se vyskytne zřejmě i na jihu Moravy, a to na Břeclavsku, Hodonínsku a Znojemsku v Jihomoravském kraji a Uherskohradišťsku a Zlínsku ve Zlínském kraji. Ve všech těchto regionech výstraha platí do úterních 10:00.

Meteorologové doporučují řidičům, aby v daných oblastech nevyjížděli bez zimních pneumatik a při cestě do hor si raději vzali i sněhové řetězy. Varovali také, že pokud bude sníh mokrý, mohou pod jeho vahou padat stromy a větve.

Předpověď na úterý (00-24):V noci většinou zataženo, na jihu a místy i na severovýchodě se sněžením, na jihovýchodě Moravy zpočátku v polohách pod 400 m déšť se sněhem nebo déšť. K ránu ubývání srážek. Přes den zataženo až oblačno, ojediněle, na jihu Čech zpočátku místy, se slabým sněžením. Postupně odpoledne a večer od severu ubývání oblačnosti.

Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, ojediněle, na jihu místy náledí nebo zmrazky. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C, v 1000 m na horách kolem -5 °C.

V noci mírný severovýchodní až severní vítr 2 až 6 m/s. Na Moravě, ve Slezsku a zpočátku i na severovýchodě Čech vítr čerstvý 5 až 10 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s (70 km/h). Přes den mírný severovýchodní až severní vítr 2 až 5 m/s, na východě území vítr čerstvý 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Oblačno až polojasno, zpočátku na jihozápadě a severovýchodě až zataženo a ojediněle slabé sněžení. Během dne postupně vyjasňování. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, v Čechách při zmenšené oblačnosti až -9 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Slabý proměnlivý vítr do 3 m/s, na východě území mírný severovýchodní 3 až 7 m/s. Vítr se později bude měnit na jihovýchodní.

Témata:  počasí sněžení Jihočeský kraj zima

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy