reklama

"Ve čtvrtek čekáme od západu sněžení nebo déšť, který bude místy zpočátku v Čechách, postupně v noci na pátek a v pátek dopoledne i na Moravě a ve Slezsku namrzat a tvořit ledovku," vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nynější výstraha je s nízkým stupněm nebezpečí. V uplynulých dnech vydávali meteorologové výstrahu na ledovku s extrémním stupněm nebezpečí. 

Zatímco náledí vzniká postupným mrznutím kapek deště nebo roztátého sněhu na povrchu země, ledovka je průvodním jevem mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení. Ledovka se tedy může se objevit nejen na zemi, ale také na větvích stromů, trolejích či drátech elektrického vedení.

Předpověď na čtvrtek (00-24):
Zataženo až oblačno, mlhavo, zpočátku v západní polovině Čech, postupně na většině území občasný déšť nebo mrholení, místy mrznoucí s tvorbou ledovky a ve východní polovině území i sněžení. Na východě území srážky až k večeru. Ojediněle mrznoucí mlhy.

Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, na Moravě, ve Slezsku a severovýchodě Čech až -6 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C, v jihozápadní polovině Čech později odpoledne a večer 4 až 8 °C, v 1000 m na horách kolem -1 °C, v Krušných horách a na Šumavě později odpoledne a večer kolem +4 °C. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s se bude během dne měnit na jihozápadní, informuje chmi.cz.

Předpověď na pátek (00-24):
Převážně zataženo, občas déšť, na Moravě zpočátku místy mrznoucí s tvorbou ledovky. Místy mlhy, zejména na severovýchodě Čech a na Moravě. Nejnižší noční teploty +3 až -2 °C, v jihozápadní polovině Čech 8 až 4 °C. Během noci oteplování. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C, na Moravě 2 až 6 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 3 až 7 m/s, na severovýchodě Čech a na Moravě slabý 1 až 4 m/s.

Předpověď na sobotu (00-24):
Zpočátku zataženo až oblačno, občas déšť, nad 1000 m sněžení. Během dne většinou oblačno, místy přeháňky, nad 700 m sněhové. Zpočátku ojediněle mlhy, zejména na Moravě. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na severovýchodě Čech a na Moravě zpočátku mírný 2 až 5 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):
Zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky, nad 900 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s.