reklama

Už o víkendu se ve střední Evropě začalo prosazovat obsáhlé pole nižšího tlaku se středem mezi Britskými ostrovy a Skandinávií. Po jeho východní a poté i po jižní straně co Česka začal zprvu od jihozápadu, poté od západu proudit teplý a vlhký oceánský vzduch.

To není příliš dobrá zpráva pro milovníky sněhu, protože tento oceánský vzduch do České republiky zimu nikdy nepřinese, zato srážky ano. V neděli byl alespoň 1 mm srážek zaznamenán na drtivé většině území, největší výjimkou bylo střední Slezsko, uvádí Meteopress.

Podobné počasí nás čeká i v následujících dnech

V pátek bude zataženo s deštěm. Noční teploty 6 až 2 °C, na východě -2 °C. Denní teploty 6 až 10 °C. Mírný až čerstvý jihozápadní vítr.

V sobotu bude oblačno s deštěm nebo dešťovými přeháňkami, na horách přechodně i sněžení. Noční teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 5 až 9 °C. Mírný až čerstvý jihozápadní vítr.

V neděli oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, od středních poloh sněhovými. Noční teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 1 až 5 °C. Mírný až čerstvý severozápadní vítr.

Předpověď na následující týdny:

Zatím se zdá, že i v období od 11. do 17. prosince bude teplotně spíše nadprůměrné. Bude většinou oblačno, občas smíšené přeháňky, na horách srážky sněhové. Ranní teploty 0 až -6 °C, odpolední teploty -1 až 5 °C.

V následujícím týdnu se nicméně bude dál ochlazovat. Jako nejchladnější se jeví týden od 17. do 23. prosince s průměrnou týdenní minimální teplotou kolem -5 °C a průměrnou týdenní maximální teplotou kolem +1 °C. Z hlediska celkového množství srážek lze předpokládat, že období bude průměrné až slabě nadprůměrné.

Nejvyšší drážky nás čekají v období od 3. do 9. prosince, kdy se průměrný úhrn může podle ČHMU pohybovat až kolem 20 mm. V dalších týdnech by ale měly být spíše průměrné až podprůměrné.