Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zima se vrací, do Česka vpadne vzduch ze severu. Předpověď na leden 2019

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Teplotně nadprůměrné počasí, které trvá na našem území od poloviny prosince, začátkem příštího končí. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav v dlouhodobém výhledu počasí.

Do větší části Evropy bude proudit studený vzduch od severu a teploty se dostanou k dlouhodobému normálu. Takové teplotně „normální“ počasí potrvá do poloviny ledna.

V druhé polovině ledna by mohlo docházet i k výraznějším teplotním výkyvům počasí, nejdříve k ochlazení a v poslední lednové dekádě i k oteplení. "Celkově by období od 31. prosince do 27. ledna mělo zůstat teplotně průměrné," uvedli meteorologové.

Srážek lze očekávat o něco více v první polovině ledna, v druhé polovině se úhrny srážek budou pohybovat kolem dlouhodobého normálu. Období jako celek by mělo být v normálu. 

Předpověď na příští týden

Pondělí (Silvestr):Zataženo až oblačno, zpočátku místy déšť nebo přeháňky, nad 500 m srážky sněhové. Odpoledne sněhové nebo smíšené srážky už jen na východě Moravy a Slezska, jinde ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C, na severovýchodě kolem 0 °C. Čerstvý severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude během odpoledne slábnout a měnit se na západní, uvedl portal.chmi.cz.

Úterý (Nový rok):Zpočátku polojasno až oblačno, postupně od severu zataženo. Během odpoledne od severu déšť, který bude přecházet v déšť se sněhem a sněžení. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C. Mírný, během odpoledne čerstvý západní až severozápadní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Středa:Proměnlivá, převážně velká, oblačnost a místy sněhové přeháňky, na horách četnější. Od vyšších poloh místy sněhové jazyky. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Čerstvý severozápadní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s., bude večer slábnout.

Čtvrtek (00-24):Proměnlivá oblačnost se sněhovými přeháňkami. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C. Nejvyšší denní teploty -4 až 0 °C. Čerstvý severozápadní vítr 5 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Oblačno, postupně až zataženo a místy sněhové přeháňky. V závěru období v nižších polohách i srážky smíšené. Nejnižší noční teploty -5 až -9 °C, koncem období -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty -4 až 0 °C, koncem období -2 až +2 °C.

Témata:  počasí zima EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy