Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meteorologové varují: Od pátečního večera bude vydatně sněžit, a to nejen na horách

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Od dnešního večera začne podle meteorologů vydatně sněžit, a to zejména v Jizerských horách, na Šumavě, na Českomoravské vrchovině, v Jeseníkách a Beskydech. V Moravskoslezském a Zlínském kraji se sníh objeví i v polohách nad 400 metrů nad mořem, kde napadne sedm až 12 centimetrů. Na horách se sněhová nadílka může zvýšit až o dvacet centimetrů.

Aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí od dnešních 21:00 do sobotního poledne. Týká se části Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Libereckého, Pardubického, Jihomoravského a Olomouckého kraje, celého území Kraje Vysočina, Zlínského a Moravskoslezského kraje.

Sníh může způsobit problémy řidičům i chodcům, v energetice i zásobování, upozornili meteorologové. Mokrý sníh může lámat stromy a větve. Lidé by na cestách měli sledovat dopravní zpravodajství, jezdit velmi opatrně, neměli by zapomínat na zimní výbavu a při cestách do hor i na sněhové řetězy. Nutností jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku.

Na horách je třeba dodržovat pokyny horské služby. V Krkonoších a Jeseníkách platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové mezinárodní stupnice.

Předpověď na sobotu (00-24):Převážně zataženo a občas déšť, v Čechách nad 800 m, na Moravě nad 500 m, na severovýchodě nad 300 m srážky smíšené nebo sněhové. Zpočátku místy, zejména na horách srážky vydatnější. Později odpoledne a večer postupně ubývání srážek a na Moravě částečné protrhávání oblačnosti, uvedl portal.chmi.cz.

Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, na východě až -4 °C, během noci oteplování. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C, na severozápadě místy až 7 °C, v 1000 m na horách kolem +1 °C, na Moravě a ve Slezsku kolem -2 °C. Mírný západní, postupně severozápadní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Na Moravě zpočátku vítr většinou slabý proměnlivý do 4 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky, na severovýchodě a na horách četnější. V západní polovině Čech zpočátku déšť nebo déšť se sněhem, nad 500 m sněžení.

Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, v západní polovině Čech +3 až -1 °C a ráno ojediněle náledí nebo zmrazky. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C, na severovýchodě -4 až -1 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s bude večer slábnout.

Témata:  počasí zima sněžení

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy