Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přehled: Silnice v Česku jsou namrzlé, kde si dát pozor?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Českou republiku zasáhlo náledí. Na mnoha místech jsou silnice namrzlé a řidiči by měli dbát zvýšené opatrnosti. Místy hrozí i tvorba sněhových jazyků.

Na některých jihočeských silnicích se tvoří náledí, silničáři zasahují zhruba s polovinou ze 190 sypačů, které mají. ČTK to dnes řekla dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Hana Vykouková.

Náledí je v okresech Český Krumlov i Jindřichův Hradec, kde vyjeli silničáři s veškerou technikou, od 04:00 zasahují i na Táborsku. "V okrese Prachatice vyjeli na inertní horské úseky, kde jsou lyžařská střediska a preventivně to tam posypali," řekla dispečerka.

Silnice na Vysočině jsou mokré, na některých vozovkách nižších tříd jsou zbytky rozbředlého sněhu. Sjízdné jsou všechny silnice se zvýšenou opatrností. Silničáři vyjeli během noci až do rána s 94 vozidly a 23 radlicemi. ČTK to dnes řekl dispečer Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Aleš Hubený.

V kraji jsou teď teploty od minus tří do nuly, zataženo, beze srážek. "Silnice máme ošetřené, uklízel se rozbředlý sníh - byl všude - aby nám to nepřimrzlo. Někde na těch trojkách se můžou vyskytnout zbytky rozbředlého sněhu, ale mělo by to být všechno bez problémů," řekl dispečer.

Na silnicích nižších tříd ve Zlínském kraji leží dnes ráno místy zbytky rozbředlého sněhu. Na Vsetínsku hrozí jejich namrzání. Silnice první třídy v regionu jsou po chemickém ošetření většinou holé a mokré. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z aktuálních informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR. Do dnešních 09:00 platí v kraji výstraha meteorologů před tvorbou náledí.

Silnice na Šumpersku a Jesenicku pokrývají místy zbytky rozbředlého sněhu. Na vozovkách ve vyšších polohách udržovaných inertním posypem většinou leží ujetá sněhová vrstva. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Vozovky v ostatních částech Olomouckého kraje jsou většinou po chemickém ošetření holé a mokré. Vyplývá to z aktuálních informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR. Do dnešních 09:00 platí v kraji výstraha meteorologů před tvorbou náledí.

Některé silnice v Moravskoslezském kraji zůstávají sjízdné se zvýšenou opatrností. Kvůli přeháňkám a silnému větru může být navíc snížená dohlednost. V některých místech na Bruntálsku mohou být vozovky namrzlé, na Opavsku pak silničáři varují i před tvorbou sněhových jazyků. Vyplývá to z informací zveřejněných silničáři.

Silnice na severu Čech jsou sjízdné s opatrností. Místy musí dát pozor řidiči na náledí a sněhové jazyky na komunikacích v horských polohách. Na dnešek předpovídají meteorologové pro Ústecký a Liberecký kraj sněhové přeháňky a mírný vítr.

Na dálnici D8 ve směru z Ústí nad Labem k hranicím s Německem je na vozovce sníh. Zbytky rozbředlého sněhu jsou na komunikacích nižších tříd v Krušných horách. Náledí se může objevit v nížinách.

Silnice v Královéhradeckém a Pardubickém kraji jsou většinou sjízdné se zvýšenou opatrností, od středních poloh mohou namrzat. V horských oblastech jsou na vozovkách místy zbytky sněhu, ve vyšších polohách je ujetá sněhová vrstva. V okolí Žamberka se vlivem silného větru mohly tvořit sněhové jazyky, v oblasti Suchého vrchu na Orlickoústecku sněžilo. ČTK to zjistila z ranního hlášení meteorologů a Ředitelství silnic a dálnic.

Témata:  počasí silnice

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy