Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdy mrazy ustoupí? Podívejte se na předpověď do konce týdne

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Na šumavské Jezerní slati bylo dnes v noci minus 30,8 stupně. Je to nejnižší teplota, kterou dnes meteorologové v jižních Čechách naměřili. I v nížinách budou teploty v kraji přes den v kraji až do konce týdne lehce pod nulou. Uvedl to Daniel Maňhal z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Druhou nejnižší dnešní teplotu zaznamenali meteorologové na Rokytské slati na Šumavě, a to minus 27,8 stupně. Na Horské Kvildě bylo téměř minus 25 stupňů, v Hliništi na Prachaticku minus 18,3 stupně, ve Vimperku minus 14 stupňů a na šumavském Churáňově téměř minus 14 stupňů.

Až na skoro minus 30 stupňů se teploty na jihu Čech dostaly již v noci na úterý, kdy bylo na stanici Jezerní slať - Perla minus 29,2 stupně Celsia.

"Vypadá to i na víkend, že by mohlo být přes den lehce pod nulou a v noci pod nulou jako teď. Ale žádné závratné mrazy v nížinách nečekáme," dodal Maňhal.

V Libereckém kraji už třetí den silně mrzne. Na Jizerce v Jizerských horách naměřili dnes přes 7:00 minus 23,7 stupně Celsia a při zemi dokonce minus 27. 

Dnes bude zataženo až oblačno, zpočátku ojediněle, odpoledne od jihu postupně místy slabé sněžení. Na severu a severovýchodě místy jasno nebo skoro jasno, ojediněle mrznoucí mlhy. Nejvyšší denní teploty -5 až -1 °C, v 1000 m na horách kolem -6 °C. Mírný východní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Zataženo až oblačno, odpoledne a večer místy přechodně i polojasno. V jihozápadní polovině území místy, jinde ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce ojediněle kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C, na severovýchodě -5 až -2 °C. Slabý, na východě území mírný severovýchodní vítr 3 až 7 m/s se postupně bude stáčet na severní.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až zataženo, místy přechodně i polojasno. Ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -5 až -9 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce kolem -12 °C. Nejvyšší denní teploty -4 až -0 °C, na severovýchodě -6 až -3 °C. Mírný severní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až zataženo, přechodně místy polojasno. Postupně v severozápadní polovině Čech místy slabé sněžení přecházející v polohách pod 700 m v déšť nebo mrholení, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty -5 až -9 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce kolem -12 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Mírný severozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s, se bude měnit na jižní, uvedl portal.chmi.cz.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až zataženo, na Moravě a ve Slezsku zpočátku i polojasno. V Čechách místy slabý déšť nebo déšť se sněhem, i mrznoucí. Zpočátku nad 700, postupně nad 300 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, na Moravě a ve Slezsku -4 až -8 °C. Nejvyšší denní teploty -4 až 0 °C, v Čechách místy kolem +2 °C. Slabý jižní vítr do 4 m/s

Témata:  počasí mráz Šumava zima

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy