reklama

Přes Česko přejde od severozápadu frontální systém a večer od západu teplá fronta. Spolu s tím bude v noci na sobotu a v sobotu sněžit.

"Očekáváme, že v Čechách napadne dva až deset centimetrů, na horách na západě kolem 20 centimetrů, na Moravě a ve Slezsku do pěti centimetrů vlhkého a těžkého sněhu. Sníh bude zejména v nižších polohách Čech rychle odtávat," uvedli meteorologové, podle kterých může mokrý sníh napáchat škody zejména na stromech a na drátech elektrického vedení.

V jižních, středních a severovýchodních Čechách se pak v souvislosti s přechodem sněžení do deště bude tvořit ledovka. Komunikace můžou místy klouzat konkrétně v Praze, Středočeském, Jihočeském, Pardubickém a Královéhradeckém kraj.

Silný mráz zasáhne většinu okresů ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Předpověď na neděli (00-24):
Zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť nebo mrholení, i mrznoucí, nad 800 m, na Moravě a ve Slezsku přechodně i v nižších polohách, sněžení. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, na východě a severovýchodě 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 5 m/s, na Moravě a ve Slezsku jižní až jihovýchodní 3 až 7 m/s, uvedl portal.chmi.cz.

Předpověď na pondělí (00-24):
Zataženo až oblačno, na většině území občasné sněžení, v Čechách v polohách pod 500 m i srážky smíšené nebo dešťové. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 5 m/s, v Čechách postupně až 7 m/s.