Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vytáhněte sáně: Česko zasáhne "sněhová fronta". Připadne až 20 centimetrů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

V Česku bude v sobotu opět sněžit, někde se k tomu přidá ledovka nebo silný mráz. Na západních horách podle meteorologů připadne kolem 20 centimetrů sněhu, v nižších polohách bude sníh ale tát. V Čechách pak sněžení postupně přejde v déšť, který bude na silnicích a chodnících namrzat. Na východě země by lidé měli počítat v noci na sobotu se silným mrazem, v místech se sněhovou pokrývkou teploty klesnou pod minus 12 stupňů Celsia. ČTK to dnes sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Přes Česko přejde od severozápadu frontální systém a večer od západu teplá fronta. Spolu s tím bude v noci na sobotu a v sobotu sněžit.

"Očekáváme, že v Čechách napadne dva až deset centimetrů, na horách na západě kolem 20 centimetrů, na Moravě a ve Slezsku do pěti centimetrů vlhkého a těžkého sněhu. Sníh bude zejména v nižších polohách Čech rychle odtávat," uvedli meteorologové, podle kterých může mokrý sníh napáchat škody zejména na stromech a na drátech elektrického vedení.

V jižních, středních a severovýchodních Čechách se pak v souvislosti s přechodem sněžení do deště bude tvořit ledovka. Komunikace můžou místy klouzat konkrétně v Praze, Středočeském, Jihočeském, Pardubickém a Královéhradeckém kraj.

Silný mráz zasáhne většinu okresů ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Předpověď na neděli (00-24):Zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť nebo mrholení, i mrznoucí, nad 800 m, na Moravě a ve Slezsku přechodně i v nižších polohách, sněžení. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, na východě a severovýchodě 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 5 m/s, na Moravě a ve Slezsku jižní až jihovýchodní 3 až 7 m/s, uvedl portal.chmi.cz.

Předpověď na pondělí (00-24):Zataženo až oblačno, na většině území občasné sněžení, v Čechách v polohách pod 500 m i srážky smíšené nebo dešťové. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 5 m/s, v Čechách postupně až 7 m/s.

Témata:  počasí zima sněžení

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy