Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Očekávejte novou sněhovou nadílku, meteorologové varují před náledím

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

V Čechách dnes napadne až deset centimetrů sněhu, na horách až 20 centimetrů. Varování před ledovkou meteorologové zrušili. V noci na neděli se ale může v jižní části republiky a ve východních Čechách tvořit náledí. Řidiči i chodci by měli být velmi opatrní. Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V českých krajích kromě Prahy a na Vysočině dnes napadne sníh, který postupně zvlhne a ztěžkne a mohl by lámat stromy a strhávat dráty elektrického vedení. "Na silnicích může být uježděný a zledovatělý sníh, zejména v nižších polohách však bude během dne odtávat," uvedli meteorologové.

Odpoledne a večer bude sněžení v jihozápadní polovině ČR v polohách pod 600 metrů přecházet do deště. Ledovka se ale bude tvořit jen ojediněle.

V noci na neděli budou teploty kromě středních a severozápadních Čech klesat pod bod mrazu. "Mokré povrchy proto budou namrzat a bude se tvořit náledí," varoval ČHMÚ. Náledí se může tvořit v Jihočeském, Jihomoravském, Pardubickém a Královéhradeckém kraji, na Vysočině a v Libereckém kraji kromě Českolipska.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až zataženo, ojediněle slabý déšť nebo déšť se sněhem, nad 600 m sněžení. Na východě a severovýchodě zpočátku místy sněžení nebo déšť se sněhem. Ojediněle mrznoucí srážky. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, ojediněle náledí nebo zmrazky. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, v 1000 m na horách kolem 1 °C. Mírný jižní vítr 3 až 7 m/s, na severu Moravy a ve Slezsku místy s nárazy kolem 15 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):Oblačno a ojediněle, na horách místy sněhové přeháňky. Na východě převážně zataženo, místy se sněžením, které bude k večeru slábnout. Srážky pod 400 m i smíšené nebo dešťové. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný jihozápadní vítr 2 až 5 m/s, v Čechách postupně až 7 m/s, informuje portal.chmi.cz.

Předpověď na úterý (00-24):Oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno. Ojediněle, na horách místy, sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, při zmenšené oblačnosti kolem -7 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až +4 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí sněžení zima

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy