Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeká nás nejteplejší rok v historii, tvrdí britští meteorologové

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Extrémní sucho a neobvykle vysoké teploty. Fenomény, s nimiž se v posledních letech potýkala nejen Česká republika. Podle britských meteorologů bude již brzy ještě hůř. Historické tabulky se mají přepisovat už během příštích pěti let.

Podle studie britské meteorologické společnosti Met Office může už v následujících pěti letech vystoupat průměrná teplota na planetě Zemi o 1,5 °C oproti hodnotám z dob před průmyslovou revolucí. Odborníci mluví o zhruba desetiprocentní šanci, že se tak stane.

Nejteplejším v historii měření je zatím rok 2016, kdy teploty překročily předindustriální hodnoty o 1,11 °C. Kvůli skleníkovým plynům, které se podílí na globálním oteplování, stoupají teploty o 0,2 °C každou dekádu. Podle meteorologů ale hrozí, že teď se může oteplit o celé 4 desetiny stupně během pouhých pár let.

Způsobit to může jev El Niño, který se, jak už jsme informovali, letos objevil v Tichém oceánu. Zatím je však velmi slabý. Kdyby však výrazněji zesílil, může se v kombinaci s procesem globálního oteplování postarat o dosažení magické hranice 1,5 °C.

S tou operuje Pařížská klimatická dohoda, podle které by se lidstvo mělo pokusit nepřekročit tuto hranici do konce probíhajícího století. Klimatologové ale zdůrazňují, že pokud by teploty dosáhly této hodnoty už v jednom z následujících roků, neznamená to vlastně vůbec nic. Sami totiž operují s čísly za delší období, které opravdu ukazují dlouhodobý trend.

„O oteplování a větších extrémech v počasí i u nás se v posledních letech hovoří neustále,“ konstatuje pro Globe24.cz meteoroložka Dagmar Honsová. Stačí si vzpomenout na loňské extrémní sucho, které vrací do normálu až letošní vydatná sněhová nadílka.

Čeští meteorologové jsou ohledně podobných předpovědí, jakou přinesla společnost Met Office, opatrní. „Meteorolog je stále ve střehu a bez ohledu na oteplování se neustále snaží co nejpřesněji sestavovat předpovědi počasí,“ říká serveru Globe24.cz Honsová.

Témata:  počasí teplotní rekordy globální oteplování klimatická změna Dagmar Honsová El Niño

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy