reklama

Server Globe24.cz to zjistil analýzou britských dlouhodobých předpovědních modelů. Ty ukazují, že zatímco v únoru budou teploty v noci ještě padat pod nulu, od března by mělo mrznout podstatně méně.

První březnový týden se dokonce teploty opět vyšplhají až ke 13 stupňů, a bude jasno až polojasno, od druhého týdne ale dojde k přibývání oblačnosti a zbytek měsíce proprší. Denní teploty by se ale v průběhu zbytku března měly pohybovat kolem 10 stupňů Celsia.

Začátek dubna přinese teploty dosahující 15 stupňů a opět oblačné až zatažené počasí. V polovině měsíce pak dojde k prudkému nárůstu teplot, které vyšplhají až k 20 stupňům. Zároveň se ale objeví další silné deště a ojediněle i bouřky.

Po zbytek měsíce by se teplota neměla příliš měnit a oblačné počasí budou střídat dešťové přeháňky. S příchodem května pak teploty překročí hranici 20 stupňů a do Česka přijde letní počasí. Toho si ale dlouho neužijeme, protože už od druhého květnového týdne se přiženou deště a přeháňky.

Konec měsíce se opět ponese v duchu polojasného až oblačného počasí s teplotami kolem 20 stupňů. Červen by již následně měl být tropickým měsícem a v červenci a srpnu by teploty měly stoupat přes 30 °C. V případě července by v maximech teploty mohly dosahovat 38 °C, v srpnu o něco méně. Přesto by dny s teplotami přesahujícími 35 °C neměly být až takovou výjimkou.

Tropické dny neopustí Česko ani v září, kdy se ještě dočkáme teplot kolem 30 °C. Ochlazovat by se mělo začít až v říjnu, kdy by teploty měly dosáhnout maxima kolem 20 °C. To ale nemohou meteorologové konstatovat s jistotou a jde spíše o odhady založené na výpočtech než o meteorologická pozorování.

Teploty u nás může navíc v průběhu roku výrazně ovlivnit i klimatický jev zvaný El Niño, který se zformoval minulý týden nad oceánem. Zatím není jisté jak silný bude a jestli se jeho vliv projeví i v Česku, přesto se meteorologové domnívají, že letošní rok bude z pohledu teplot žhavější než ty předchozí a tropických dnů bude přibývat.