reklama

Česko už se s následky větrné vichřice v tomto týdnu jednou potýkalo. V pondělí hasiči na mnoha místech vyjížděli k popadaným stromům na silnicích i železnicích, tisíce domácností byly odříznuty od elektřiny. Od poloviny týdne se pak silný vítr začal vracet a vše má vyvrcholit o blížícím se víkendu.

Nárazy větru mohou dosáhnout až 90 kilometrů za hodinu, na horách dokonce 110 kilometrů. Foukat by mělo přinejmenším do neděle. Na horách však se silným větrem počítejte i počátkem příštího týdne. Vítr navíc přinese i mírné ochlazení, zatímco o víkendu vyšplhají teploty ke 12 °C, na pondělí hlásí meteorologové maxima kolem 8 °C.

Přesto půjde o nadprůměrné teploty, průměrné denní teploty se totiž v současnosti na mnoha místech republiky pohybují až 7 stupňů nad dlouhodobým normálem a odpovídají tak zhruba konci dubna. Teplo přineslo do Česka teplé jihozápadní proudění.

V souvislosti s výstrahou před silným větrem vydali meteorologové i některá varování. Lidé by měli zajistit okna a dveře, upevnit květináče a zahradní nábytek na svém místě, zabezpečit skleníky a stavební jeřáby. Opatrnost doporučují také řidičům a horským turistům. Ti by se vůbec neměli vydávat na hřebeny a celkově omezit túry.