Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaké bude letošní léto a kdy přijde?

Počasí
Počasí
Foto: Pixabay

Jaké bude letošní jaro a léto? Jev známý jako El Niño může mít velký dopad na počasí po celém světě. Před několika týdny americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) oznámil, že El Niño je opravdu zde, a podle klimatologů ze Světové meteorologické organizace (WMO) způsobí, že letošní rok bude mnohem teplejší, než ten minulý.

Mike Halpert, zástupce ředitele střediska pro předpovědi klimatu NOAA, vysvětluje, že opravdu lze říci, že El Niño (neboli „chlapeček“) letos opravdu přišel a že podle všeho ovlivní počasí na značné části naší planety. Je sice slabý, ale přesto může způsobit problémy, tvrdí předpovědi

Jde o přirozený fenomén, jehož součástí jsou proměnlivé teploty oceánské hladiny ve vodách Tichého oceánu. Tento jev je značně složitý, podle posledních výzkumů má dopad na počasí na velké části planety. 

Zatím je El Niño slabý. To ale neznamená, že to tak zůstane po celou dobu. Tento přírodní klimatický jev pravděpodobně přetrvá přes jaro. Ale co se bude dít dál, je stále nejasné. Halpert totiž přiznává, že ani jeho agentura zatím netuší, jak tento "chlapeček" ovlivní počasí po zbytek roku.

Obecně se dá očekávat, že jižní oblasti Spojených států, zejména Kalifornii, zasáhnou kvůli teplejšímu vzduchu, který přirozeně udrží více vlhkosti, nadprůměrné deště. Naopak severní část USA zřejmě čeká méně srážek a teploty převyšující průměr. 

Experti ale připomínají, že El Niño může ovlivnit počasí po celém světě - zasáhne i jižní Ameriku, Aljašku a velkou část Asie a Afriky. Poslední El Niño se objevilo na konci roku 2015 a mělo přímý vliv na podnebí na celé planetě. V jeho důsledku byl rok 2016 nejteplejším rokem v historii měření.

Ačkoliv meteorologové nepředpokládají, že by jev byl v letošním roce tak silný, teplejší Tichý oceán přesto vypouští do atmosféry Země obrovské množství tepla. „To přispívá k celkovému obsahu tepla na planetě, abych tak řekl," shrnuje meteorolog Jeff Weber z University Corporation for Atmospheric Research. 

El Niño má také velký dopad na hurikánovou sezonu v USA - pravděpodobnost vzniku hurikánů je v tu dobu mnohem nižší. Zatím je však stále málo důkazů, že tento slabší El Niño bude trvat i po skončení jara. Hurikánové sezóny - které byly v posledních letech opravdu zničující - začínají až na začátku června. 

Témata:  počasí léto

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy