Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová výstraha: Česko opět zasáhne vichřice, mohou se zvedat hladiny řek

vítr
vítr
Foto: Pixabay

V Česku hrozí dnes odpoledne a v noci na pondělí velmi silný vítr a na jihu Čech i zvedání hladin řek. Vítr může na horách dosáhnout až síly orkánu. Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výstraha před větrem s vysokým stupněm nebezpečí platí pro celou republiku od dnešních 14:00 do pondělních 09:00. Vát bude jihozápadní až západní vítr, který místy dosáhne v nárazech rychlosti až 110 kilometrů za hodinu a na horách i 125 kilometrů za hodinu. Během pondělí už bude vítr podle meteorologů slábnout.

Zároveň platí výstraha před nárůstem hladin řek s nízkým stupněm nebezpečí pro Klatovsko, Českobudějovicko, Českokrumlovsko, Prachaticko a Strakonicko od dnešních 13:00 do pondělních 13:00. "Vydatné srážky a rychlé tání sněhu vyvolané silným západním prouděním způsobí na Šumavě a v Novohradských horách vzestupy hladin řek," sdělili pracovníci ČHMÚ. Hladiny se ale podle nich dostanou většinou jen na nejnižší, první stupeň povodňové aktivity. Pouze ojediněle mohou dosáhnout i druhého stupně.

Rozvodní se nejvíce asi toky v povodí horní Otavy, Blanice a Vltavy po České Budějovice včetně Malše. "Kulminace očekáváme v noci z neděle na pondělí. V pondělí se po ochlazení bude situace na horních úsecích řek rychle uklidňovat," uvedli meteorologové.

Meteorologové doporučují lidem, aby kvůli větru zajistili okna a dveře a odnesli nebo upevnili předměty venku, jako třeba zahradní nábytek. I při řízení auta by si měli lidé dávat pozor, protože při nárazech větru může řidič ztratit nad vozem kontrolu. Nikdo by se také neměl raději vydávat na horské túry.

Předpověď na pondělí (00-24):Oblačno až zataženo, místy přechodně i polojasno. Místy sněhové přeháňky, v polohách pod 400 m smíšené nebo dešťové, na horách sněžení intenzivnější. Ojediněle bouřky. Večer částečné ubývání srážek. Nejnižší noční teploty 3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr 7 až 11 m/s, místy s nárazy 20 až 25 m/s (90 km/h), na horách 30 až 35 m/s (125 km/h). Vítr bude během odpoledne postupně slábnout.

Předpověď na úterý (00-24):Oblačno, přes den postupně polojasno a později odpoledne a večer od západu přibývání oblačnosti. Zpočátku místy sněhové přeháňky, postupně jen ojediněle. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, ojediněle možnost tvorby náledí. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, se bude večer měnit na jižní, informuje portal.chmi.cz.

Předpověď na středu (00-24):Zataženo až oblačno, přechodně místy i polojasno. Místy občasný déšť nebo přeháňky, nad 800 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Zpočátku čerstvý jižní 5 až 9 m/s místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách až 25 m/s (90 km/h). Během dne se bude vítr měnit na jihozápadní a večer bude slábnout.

Témata:  počasí vichřice vítr řeky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy