Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kruté počasí zasáhne Česko. Přižene se sněžení a další silný vítr

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

To nejhorší má Česko pravděpodobně za sebou, vyhráno ale není. Tento týden v Česku napadne sníh a vrátí se i silný vítr, a to hned několikrát.

Podle výhledu počasí Českého hydrometeorologického ústavu budou nejkrizovější dny tohoto týdne pondělí, středa a pátek.

V pondělí se během dne na většině území objeví sněhové přeháňky, v polohách pod 400 m i smíšené nebo dešťové. Ojediněle se také přiženou bouřky. Nejvyšší denní teploty nepřekročí 2 až 6 °C, na jihovýchodě až 8 °C.

Přes den bude nadále vát čerstvý západní až severozápadní vítr o rychlosti 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (70 km/h), na horách kolem 25 m/s (90 km/h). Vítr bude během odpoledne nadále slábnout. Od vyšších poloh hrozí tvorba sněhových jazyků.

Zatímco úterý bude poměrně poklidné, ve středu se opět mohou objevit srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou na 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty vyrostou na 6 až 10 °C. Bude ale opět vát silný vítr, zpočátku o rychlosti 5 až 9 m/s místy s nárazy kolem 15 m/s, na severovýchodě až 20 m/s (70 km/h), na horách kolem 25 m/s (kolem 90 km/h). 

Čtvrtek bude opět klidnější, v pátek ale bude většinou zataženo a objeví se déšť nebo přeháňky, v polohách nad 1000 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty zůstanou na 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty klesnou na 4 až 8 °C.

Opět se ale objeví čerstvý západní vítr, který dosáhne rychlosti 5 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách kolem 25 m/s (90 km/h).

Témata:  počasí vichřice sníh vítr

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy