Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdy přijde do Česka léto? Počasí se změní dřív, než čekáme

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Zatímco některé části Evropy po vlně ochlazení a orkánu očekávají opětovný příchod jarních teplot, léto už si na nás brousí zuby. Tvrdí to italští meteorologové s odkazem na dlouhodobé předpovědi meteorologů ze střední Evropy s tím, že teploty přesahující 30 stupňů by měly dorazit už v květnu.

Odhady britských meteorologů uváděly, že by letní počasí mělo dorazit do Evropy nejpozději v červnu, přičemž už v květnu by mohlo dosahovat téměř 30 stupňů. Podle italských meteorologů se ale létu už nemůže dočkat a teploty nad třicetistupňovou hranici přijdou ještě dříve.

Dorazit by měly údajně už v květnu a v průběhu léta by měly nadále stoupat. To zapřičiní, že v červenci a v srpnu bude v některých částech Evropy vzduch prakticky nedýchatelný. V ohrožení se pak ocitnou zejména děti a senioři.

Původní předpovědi britských meteorologů přitom uváděly, že teploty kolem 20 stupňů by měly vydržet do konce dubna a s příchodem května začnou stoupat ještě výše. V druhém květnovém týdnu ale má přijít mírné ochlazení zvýšené srážky.

Konec května pak měl podle původní předpovědi přinést teploty dosahující 25 stupňů a léto se v Česku rozjede naplno až na přelomu měsíce. Noční teploty by pak mohly dosahovat až 13 stupňů, kde by se měly v průběhu června udržet a nadále stoupat.

Právě červen měl být měsícem, kdy by měly do Česka přijít první tropické dny. Dlouhodobé předpovědi ale nejsou vždy přesné a meteorologové nedokáží určit, kolik takových dní bude, teploty by ale měly překonat 30 a více stupňů.

Česko zažilo v posledních letech několik extrémně teplejších roků a zatím neexistují žádné náznaky toho, že by to letos mělo být jinak. Lze proto předpokládat, že teploty v červenci a srpnu by se měly pohybovat na zhruba stejné úrovni jako loni.

Témata:  počasí léto

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy