reklama

Hydrologové upozornili, že i když se situace na řekách uklidnila, kvůli tání sněhu mohou další toky mírně stoupat, hlavně v horských oblastech. "Toky odvodňující nejvyšší horské oblasti, zejména Jizerské hory, Krkonoše, Beskydy a Jeseníky, budou vzhledem k vyšším teplotám dotovány vodou z tajícího sněhu a bude ještě docházet ke vzestupům. Na menších tocích ojediněle nelze vyloučit i překročení prvního stupně povodňové aktivity. Stoupající tendenci bude mít také dolní Vltava a dolní Labe v důsledku manipulací na vodním díle Vrané," uvádí aktuální výstraha meteorologů.

V sobotu se rozvodnily zejména řeky v oblasti Šumavy a také Sázava. Druhý povodňový stupeň během dne dosáhla Otava v Rejštejně a Sušici, Vltava v Českém Krumlově a Sázava na Sázavě, přičemž Vltava v Krumlově byla jen několik centimetrů od dosažení třetího povodňového stupně. Na řadě dalších míst řeky stouply na první stupeň povodňové aktivity - Teplá Vltava, Černá, Blanice, Vydra, Křemelná, Hamerský potok, Svatava, Teplá či Svratka. Většina toků kulminovala odpoledne či v noci na dnešek. Ještě dnes dopoledne platil první povodňový stupeň i pro Sázavu ve stejnojmenné stanici na Vysočině, po poledni se ale řeka vrátila k běžnému průtoku.

Během dneška mají teploty vystoupat až k 19 stupňům Celsia, skoro v celé zemi má ale znovu silně foukat, nárazy větru dosáhnou rychlosti okolo 70 kilometrů za hodinu. Nejdříve vítr zasáhl severní Moravu a Slezsko, během odpoledne a večera se rozšíří na zbytek území s výjimkou větší části jižní a střední Moravy. Postupně bude vítr slábnout. V pondělí se má ochladit zhruba o deset stupňů.