Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V letní výhni se upečeme? Vliv El Niña na počasí může být markantní

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Jaké bude letošní jaro a léto? Jev známý jako El Niño může mít velký dopad na počasí po celém světě. Před několika týdny americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) oznámil, že El Niño je opravdu zde, a podle klimatologů ze Světové meteorologické organizace (WMO) možná způsobí, že letošní rok bude mnohem teplejší, než ten minulý.

Mike Halpert, zástupce ředitele střediska pro předpovědi klimatu NOAA, vysvětluje, že opravdu lze říci, že El Niño (neboli „chlapeček“) letos opravdu přišel a že podle všeho ovlivní počasí na značné části naší planety. Je sice slabý, ale přesto může způsobit problémy, tvrdí předpovědi

Jde o přirozený fenomén, jehož součástí jsou proměnlivé teploty oceánské hladiny ve vodách Tichého oceánu. Tento jev je značně složitý, podle posledních výzkumů má dopad na počasí na velké části planety. 

Zatím je El Niño slabý. To ale neznamená, že to tak zůstane po celou dobu. Tento přírodní klimatický jev pravděpodobně přetrvá přes jaro. Ale co se bude dít dál, je stále nejasné. Halpert totiž přiznává, že ani jeho agentura zatím netuší, jak tento "chlapeček" ovlivní počasí po zbytek roku.

Obecně se dá očekávat, že jižní oblasti Spojených států, zejména Kalifornii, zasáhnou kvůli teplejšímu vzduchu, který přirozeně udrží více vlhkosti, nadprůměrné deště. Naopak severní část USA zřejmě čeká méně srážek a teploty převyšující průměr. 

Experti ale připomínají, že El Niño může ovlivnit počasí po celém světě - zasáhne i jižní Ameriku, Aljašku a velkou část Asie a Afriky. Poslední El Niño se objevilo na konci roku 2015 a mělo přímý vliv na podnebí na celé planetě. V jeho důsledku byl rok 2016 nejteplejším rokem v historii měření.

Ačkoliv meteorologové nepředpokládají, že by jev byl v letošním roce tak silný, teplejší Tichý oceán přesto vypouští do atmosféry Země obrovské množství tepla. „To přispívá k celkovému obsahu tepla na planetě, abych tak řekl," shrnuje meteorolog Jeff Weber z University Corporation for Atmospheric Research. 

El Niño má také velký dopad na hurikánovou sezonu v USA - pravděpodobnost vzniku hurikánů je v tu dobu mnohem nižší. Zatím je však stále málo důkazů, že tento slabší El Niño bude trvat i po skončení jara. Hurikánové sezóny - které byly v posledních letech opravdu zničující - začínají až na začátku června. 

NOAA dodává, že bude sledovat, jak se letošní El Niño bude v příštích měsících vyvíjet. Prozatím jsou teploty v Pacifiku mírně vyšší než průměr (asi o 0,5 stupně Celsia). To ale zatím není dost na to, aby meteorologové mohli předpovědět větší změny. Alespoň zatím.

I slabý napáchá škody

Vědci podle The Guardian neočekávají, že by byl El Niño tak silný jako v roce 2016. "Přesto může v mnoha regionech významně ovlivnit srážkové a teplotní vzorce, což má významné důsledky pro zemědělství a zajišťování potravin a pro řízení vodních zdrojů a veřejného zdraví. Může se také spojit s dlouhodobou změnou klimatu, která podpoří růst globálních teplot," uvedl ředitel WMO Maxx Dilley.

Díky El Niño byl rok 2016 nejteplejším rokem, který kdy byl zaznamenán. Následující rok, 2017, byl zařazen na druhé místo, zároveň to byl ale nejteplejší rok bez vlivu jevu El Niño. Rok 2018 byl čtvrtým nejteplejším zaznamenaným rokem v historii.

Podle odborníků ale nelze vyloučit, že lidstvo v roce 2019 nezažije ten nejteplejší rok v historii, který překoná i rok 2016. To, že jev El Niño bude příští rok slabší než v roce 2016 totiž neznamená, že budou i nižší teploty.

"Vyvíjející se podmínky El Niña pravděpodobně přispějí k teplejší globální průměrné teplotě v roce 2019," tvrdí Tim Stockdale z Evropského střediska pro střednědobé předpovědi počasí.

Ať už bude rok 2019 nejteplejší nebo ne, přesto El Niño výrazně ovlivní život na Zemi. Poslední El Niño způsobil například rozsáhlá sucha v Africe, což vyústilo v drastický pokles produkce potravin. Jižní Ameriku zase sužovaly povodně, které zasáhly oblasti v Brazílii, Argentině, Uruguayi a Paraguayi.

Co je El Niño?

El Niño je klimatický jev, který se objevuje v atmosféře a oceánu v oblasti tropického Pacifiku. Jeho výskyt je poměrně nepravidelný. Většinou se opakuje po 3 až 7 letech, trvání jednotlivých tzv. "epizod" je většinou 1 až 2 roky.

Základním rysem El Niña je výskyt nadnormálně teplé vody podél rovníku ve východní polovině Pacifiku. El Niño se ale projevuje i v atmosféře, a to hlavně změnami tlaku vzduchu a cirkulace vzduchu v této oblasti. V období El Nina především zeslábnou v rovníkovém Pacifiku východní pasáty.

To vede např. k posunu srážkové oblasti, ležící obvykle v prostoru Nové Guineje, směrem na východ nad oceán. El Nino ale ovlivňuje atmosféru v daleko větším rozsahu a při silných epizodách El Nino lze jeho signál detekovat prakticky na celé Zemi.

Díky tomu může mít jev přímé dopady na lidský život. Může například zvednout ceny pečiva. Extrémní sucha v jihovýchodní Asii a přívalové deště v Jižní Americe zase zničí úrody exotických potravin. Proto zdraží káva, čokoláda, čaj a další produkty.

Lze také počítat například s dražším masem. Kromě zdražení v důsledku vyšší ceny krmiv jev decimuje především rybolov. Během El Niña mají smůlu jihoameričtí rybáři. Ryby se totiž přesouvají do hlubších a chladnějších vod.

Témata:  počasí léto

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy