Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí trhalo rekordy, v Žatci bylo 21,8 stupně. V neděli nastane teplotní šok

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

V Česku dnes bylo nezvykle teplo, maxima se šplhala ke 22 stupňům Celsia. Teplotní rekordy pro 23. březen přepsala více než polovina stanic, které měří teplotu 30 a více let. Nejtepleji bylo dnes v Žatci, a to 21,8 stupně Celsia. ČTK to řekl meteorolog František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V neděli se podle meteorologů ochladí, přes Česko bude od severozápadu zvolna postupovat studená fronta.

Teplé počasí dnes podle Šopka panovalo na celém území republiky. Jen o dvě desetiny stupně Celsia méně než v Žatci meteorologové naměřili ve stanici Praha - Karlov. V Dobřichovicích pak teplota vyšplhala na 21,5 stupně, v Komořanech na 21,3 stupně a v Kopistech na Litoměřicku na 21,2 stupně Celsia.

Rekordy padly na zhruba 80 ze 150 stanic, které měří 30 a více let, uvedl meteorolog. V Žatci přepsali rekord z roku 1959, tehdy tam meteorologové naměřili 19,1 stupně Celsia. Také v Karlově dnes stouplo nové maximum o více než dva stupně. Dosavadní rekord, 19,2 stupně Celsia, tam pro dnešní den platil od roku 2012.

Dnešní teplé počasí ale nevydrží, v neděli bude přes Česko od severozápadu zvolna postupovat studená fronta. V posledním březnovém týdnu budou denní teploty v průměru kolem 11 stupňů Celsia a noční kolem nuly. V dalších týdnech se pak postupně oteplí.

Témata:  počasí teplotní rekordy jaro

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy