Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bouře Idai zpustošila Mosambik, 761 mrtvých, 228 tisíc lidí v táborech

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Počet lidí v nouzových táborech v Mosambiku se po ničivé cyklóně Idai zvýšil z 18.000 na 228.000. Informoval o tom dnes mosambický ministr životního prostředí Celso Correia, podle kterého se poslední bilance 761 mrtvých v trojici afrických států - Mosambiku, Zimbabwe a Malawi, od neděle nezměnila. Je to "velmi předběžný" odhad, řekl Correia, podle nějž se počet obětí bude zvyšovat. Z táborů jsou hlášena průjmová onemocnění, zatím ale není potvrzeno, zda jde o choleru, ale ta se podle ministra jistě objeví.

Do přístavního města Beira, které stojí v epicentru katastrofy, byla otevřena klíčová pozemní komunikace. Dosud bylo město dostupné jen z moře a ze vzduchu.

Correia dnes před novináři hájil varovný systém. Tvrdil, že přes 300.000 lidí bylo varováno předem. Někteří obyvatelé měst Beira a Buzi ale tvrdí, že o rozsahu cyklóny neměli tušení.

Sebastian Rhodes Stamp z úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCNA) novinářům řekl, že v úterý se projeví více pomoci, která nyní přichází na provizorně zřízená místa, například na letiště v Beiře. Vláda podle něj opravuje hlavní spojnice do postižených oblastí.

Cyklóna udeřila na pobřeží Mosambiku u města Beira v noci na 15. března. Přinesla přívalové deště, které následně zatopily rozsáhlá území v centrální části země. Poté se přesunula do sousedního Zimbabwe a Malawi, kde po sobě zanechala nejméně 315 obětí.

Podle OCNA bylo jen v Mosambiku zničeno či poškozeno 17.400 domů, 2800 škol a 39 zdravotních středisek. Voda rovněž zničila úrodu na polích o rozloze 385.000 hektarů.

Témata:  povodně cyklon Idai

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy