Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí zastavilo dálnici D1: Vítr lámal stromy, na Vysočině je uzavírka do rána

dálnice D1
dálnice D1
Foto: INCORP images

Provoz na nejdůležitějším dálničním tahu v České republice, dálnici D1, dnes na Vysočině opakovaně zastavily spadané stromy, které polámal nebo vyvracel silný vítr. Poslední uzavírka mezi 119. až 134. kilometrem se protáhne až do rána. Uvedlo to ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Silničáři v tomto úseku uzavřeli dálnici v 17:30, protože hrozilo, že nakloněné stromy na dálnici spadnou.

Podle mluvčí policie Dany Čírtkové lze sjet ve směru na Brno z dálnice ve Velkém Beranově a znovu se na ni vrátit u Měřína. "V délce cca 200 metrů je v místě uzavřený také levý jízdní pruh ve směru na Prahu," uvedla na twittru policie.

Silničáři předpokládali, že provoz obnoví kolem 22:00. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl ale uvedl, že dálnice zůstane uzavřená na základě nařízení hasičů Kraje Vysočina. "Ráno bude zahájeno kácení za pomocí těžké techniky," informoval s tím, že z bezpečnostních důvodů se nebude kácet v noci.

Na dálnici spadl strom na projíždějící auto už po poledni. Nikomu se nic nestalo, nebylo třeba zastavit ani provoz. Po 14:00 spadlé stromy zastavily asi na hodinu směr na Brno na 128. kilometru D1.

Od 17:30 pak silničáři uzavřeli D1 ve směru na Brno mezi 119. a 134. kilometrem. O dvě hodiny později byl kvůli bezpečnosti uzavřen ve stejném úseku i levý jízdní pruh ve směru na Prahu, kvůli čemuž se v úseku vytvořila několikakilometrová kolona.

Popadaných stromů od rána hasiči na Vysočině odstranili desítky. Na víc než hodinu zastavily i železniční dopravu na Jihlavsku a Žďársku.

Před silným větrem ve středu a dnes varovali meteorologové. Vane hlavně na Českomoravské vrchovině a východě Čech. Nárazy mohou dosáhnout rychlosti 55 až 70 kilometrů v hodině, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Témata:  dálnice D1 vítr počasí dálnice

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy